Open menu

pastei kleinIs er iets romantischer dan met Valentijn je liefdesuiting op een lekkere pastei te plakken en die bij kaarslicht te serveren? Laat de liefde letterlijk door de maag gaan en proost hierbij op jullie liefde, bij voorkeur met bubbels. Geheel volgens de traditie houd je geheim wie het dakje op de pastei heeft gemaakt. Immers, op Valentijnsdag betuig je je liefde anoniem. De vulling voor deze  valentijnspastei is onder andere gemaakt van porcini, ofwel eekhoorntjesbrood, gemengde paddestoelen, magor (een mengsel van mascarpone en gorgonzola) walnoten en pompoen. De pastei is te groot voor twee personen, je houdt dus wat over voor de lunch op de volgende dag.

Voor 2 à 3 porties.

Voor de vulling

200 g flespompoen (in plakken)
1 rode ui
1 teen knoflook
25 g roomboter
175 g magor (ofwel 90 g mascarpone en 85 g blauwe kaas)
50 g gedroogde porcini (eekhoorntjesbrood)
500 g gemengde paddestoelen naar keuze
50 g walnoten
3 à 4 takjes verse tijm (afhankelijk van de volheid van de takken)
zout & peper 

Voor het deeg

4 plakjes roomboterbladerdeeg
1 geklutst ei
3 takjes rozemarijn (ter garnering) 

Verder nodig: ronde of ovale ovenschaal (niet al te groot)

  • Bereiding vulling: week het eekhoorntjesbrood in lauwwarm water gedurende een half uurtje. Schil de plakken pompoen rondom en snijd in blokjes. Blancheer deze in kokend water gedurende acht minuten. Giet af en spoel koud in een zeef.
  • Hak de walnoten fijn en zet apart.
  • Snipper de ui en pers de knoflook uit, fruit in een pan met anti-aanbaklaag op laag vuur gedurende vijf minuten in een scheutje (olijf)olie. Borstel de paddestoelen en snijd in grove stukken. Voeg ze bij het uimengsel, zet het vuur hoog en roerbak de paddestoelen in twee minuten mooi bruin van kleur, zodat ze nog genoeg bite hebben. Rits er de tijm boven, roerbak het er een paar seconden door, en breng op smaak met zout en peper. Voeg er nu de gehakte walnoten en de pompoen aan toe, en laat de magor er op matig hoog vuur in smelten.
  • Zet, wanneer alle kaas is gesmolten het vuur uit.
  • Bereiding deeg: leg de plakken bladerdeeg op elkaar op een met bloem bestrooid werkblad en rol uit tot een grote lap die over de vulling in de ovenschaal past.
  • Afmaken pastei: schep de vulling in de ovenschaal. Leg de lap deeg over de vulling en snijd of knip het overtollige deel weg. Van het deeg dat je over hebt kun je bijvoorbeeld een hart en een pijl maken ter garnering.
  • Rol het overgebleven deeg uit op een met bloem bestrooid werkblad en teken er de figuren in die je graag wilt maken met een scherp mesje. Knip met een keukenschaar over deze contouren de figuren uit, en plaats op het dak van bladerdeeg. Kwast het deeg helemaal in met ei en leg rondom de naadjes rozemarijn ter garnering.
  • Zet de pastei gedurende 25 minuten in een oven van 200 graden.

Serveer met liefde en eventueel ook nog een groene salade.

pastei 1

pastei 2

pastei 3


Meer paddenstoelgerechten voor mooie momenten!

Hedwig, redacteur, ook te vinden op haar eigen site Hedwig's recepten waar ze recepten met voedingswetenswaardigheden combineert.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama