Open menu

QuicheBietenSjabloonDeze week gaan we voor vleesvervangen zonder industriële vleesvervangers. Want die heb je niet per se nodig: er zijn immers nog tal van andere mogelijkheden. We maken gerechten die vooral handig zijn voor beginnende vegetariërs en flexitariërs: simpel en zonder dat je 'iets' mist. We starten de week met Oosterse noedels met norichips en gaan verder met een kruidige spruitjescurry met krokante tofu. Op woensdag maken we een seitanstoofpot met bier en op donderdag champigonballetjes. Het weekend starten we met een tempeh-bloemkoolburger met pinda-gembersaus. Op zaterdag bereiden we helemaal zelf een seitangebraad met daarbij een saus van uien en rode wijn een een knolselderstamppot. Tot slot bakken we op zondag een quiche met bietjes, kwart en feta.

Maandag

Als eerste gerecht van de week maken we noedels met norichips: de combinatie van verschillende smaken en texturen maakt dit puur plantaardige gerecht lekker en lekker compleet: zeerwier, cashewnoten, peultje, broccoli. En daarbij is het nog niet eens veel werk om te maken.

oosterse noedels

Dinsdag

Spruiten zijn een klassieke wintergroente, maar desondanks hebben ze nog steeds niet iedereen kunnen overtuigen. Veel hangt echter af van de manier waarop je ze klaarmaakt. Daarom doen we het dit keer op een hele andere manier dan je gewoon bent: we maken er een kruidige spruitencurry mee. Het gerecht is gebaseerd op de Indiase keuken, maar bereid volgens eigen ingeving. We voegen tofu toe voor meer smaak en meer textuur. Toewel tofu oorspronkelijk geen vleesvervanger is, vervult het deze rol uitstekend. Serveer met rijst.

Spruitjescurry

Woensdag

Seitan komt, net zoals tofu, uit de Aziatische keuken, maar het is gemaakt van gluten - doorgaans tarwegluten, maar bijvoorbeeld spelt kan ook. Je kunt seitanplakken gewoon bakken in de pan, maar seitanblokjes lenen zich ook uitstekend voor stoofgerechten. Daarom maken we vandaag een Belgisch geïnspireerde seitanstoofpot met bier. Lekker met friet en een salade. Seitan vind je maar in enkele supermarkten, maar altijd volop in de biowinkels.

Donderdag

In het begin dat de vleesvervangers op de markt kwamen was de kwaliteit vaak wisselend, om het zo maar te zeggen, en daarom was het interessant om ze zelf te maken. Maar dat betekent niet dat je nu zomaar alles in de supermarkt moeten gaan halen. Deze champignonballetjes van Miranda bijvoorbeeld blijven erg lekker en origineel. En ze passen ongeveer overal bij: een Oosters rijstgerecht, een klassieke stamppot, pasta met tomatensaus... Je kiest zelf maar!

champignonballetjes

Vrijdag

In dit weekmenu kan de hamburger natuurlijk niet ontbreken. We gaan voor een zelfgemaakte tempeh-bloemkoolburger met pinda-gembersaus en verdere garnering. De broodjes kan je kopen of ook zelf bakken.

Tempeburger

Zaterdag

Eerder deze week maakten we een stoofpotje met seitan. Maar wist je dat je seitan ook zelf kan maken van glutenpoeder, dat je in biowinkels kan kopen? Het is niet eens moeilijk en bovendien erg leuk wanneer je wat meer tijd hebt. Daarom maken we op deze zaterdag een seitangebraad met daarbij rode-wijn-uiensaus en knolselderstamppot.

thuismenu hoofdgerecht

Zondag

Een quiche valt bij iedereen in de smaak en is daarom een laagdrempelig vegetarisch gerecht. Vandaag bakken we een quiche met bietjes, kwark en feta. Deze hartige taart is minder zwaar dan een doorsnee quiche en krijgt extra smaak en structuur door de toevoeging van feta. Elke kaas kan eigenlijk wel dienst doen als een soort van vleesvervanger.

QuicheBietenMeta

 

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama