Open menu

Weekmenu Eurosong 2023Dinsdag wordt de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival gehouden en op zaterdag dan uiteindelijk de grote finale. Daarom wijden we dit keer ook ons weekmenu aan 's werelds grootste liedjeswedstrijd. We halen herinneringen op met heel uiteenlopende liedjes en koppelen hier lekkere gerechten aan. Zo zouden we Sieneke kunnen koppelen aan een boterham met pindakaas en hagelslag, maar dat doen we toch maar niet. Op maandag maken we verse pasta met kruidenroomsaus en groene aspergetips, op dinsdag moussaka met een Griekse salade. Op woensdag eten we pom tajer en op donderdag een bonentajine met harissa en koriander. Op vrijdag wordt het tumbet mallorquin en artisjokken met kappertjes-dillemayonaise. Als tv-snack voor de grote avond maken we broodhapjes met geitenkaas en tomaat. Tot slot bakken we op zondag perepechi met champignons.

Maandag

Vanavond eten we verse pasta met kruidenroomsaus en groene aspergetips. Dit is een vrij eenvoudig doch feestelijk gerecht dat je kunt klaarmaken voor alle gelegenheden. Voor speciale gelegenheid kan de pasta als onderdeel van een meergangenmenu, vandaag houden we het echter eenvoudig. Om het gerecht Italiaanser te laten lijken dan het eigenlijk is, spelen we op de achtergrond het ietwat bombastische "Grande Amore" van Il volo uit 2015. Ze behaalden hiermee de derde plaats.

pasta met kruidensaus

Dinsdag

In 2010 vertegenwoordigden Giorgos Alkaios & Friends Griekenland met "OPA!". Ze eindigden hiermee op de achtste plaats en stonden zelfs even in de Belgische hitlijsten. Het is een leuk modern nummer dat tegelijk bol staat van bepaalde Griekse clichés. Net als ons avondeten eigenlijk. We maken vegetarische moussaka en serveren hierbij - of vooraf - een klassieke Griekse salade.

Woensdag

In 1993, inmiddels al 30 jaar geleden, had Nederland het genoegen om Ruth Jacott met "Vrede" te laten deelnemen in Ierland. Ze eindigde toen op een zeer verdienstelijke zesde plaats. Ter ere hiervan maken we vanavond vegetarische pom, een iconisch gerecht uit Suriname, het geboorteland van deze Nederlandse zangeres.

Donderdag

Over naar een markant weetje. Marokko deed in 1980 éénmalig mee aan het Eurovisie Songfestival met de zangeres Samira Said met het liedje "Bitakat Hob". Het festival vond plaats in Den Haag nadat de eigenlijke winnaar Israël zich teruggetrokken had. Samira Saïd eindigde op de 18de en voorlaatste plaats, na de rotslechte inzending van België ("Euro-vision" van Telex) en voor Finland. Naar verluidt was koning Hassan II zo verbouwereerd door het slechte resultaat dat hij verdere deelname verbood. Vanavond maken we daarom een Marokkaanse bonentajine met harissa en koriander, een aromatisch stoofgerecht dat stevig en fris tegelijk is. Geef er Marokkaans brood of boerenbrood bij.

tajine

Vrijdag

Inmiddels 50 jaar geleden, in 1973, werd de Spaanse groep Mocedades met "Eres tú" tweede, op een paar punten verschil met winnaar Luxemburg, vertegenwoordigd door de Franse zangeres Anne-Marie David met "Tu te reconnaîtras". Uiteindelijk hadden de Spanjaarden wel de grootste hit te pakken en worden ze nog vaak beschouwd als de morele winnaars van de wedstrijd. Daarom kiezen we nu voor Spaanse gerechten: tumbet mallorquin, een aardappel-groenteschotel met o.a. aubergine en paprika en daarbij artisjok met kappertjes-dillemayonaise. We vergeven je wanneer je een lekkere supermarktmayonaise (geen frietsaus!) gebruikt en deze afwerkt met de kruiden.

Zaterdag

Vanavond vindt de grote finale plaats in de Engelse stad Liverpool. Torenhoog favoriet is de Zweedse zangeres Loreen, die in 2012 al een keer won met het aanstekelijke "Euphoria". Wie er ook wint, het is vooral het gehele gebeuren eromheen dat telt. We bouwen dan ook een gezellig feestje in de woonkamer. Als snack voor tijdens de show maken we broodhapjes met geitenkaas en tomaat, lekker en stiekem ook nog gezond. En ze passen goed bij een glas schuimwijn!

Zondag

Eveneens in 2012 stuurde Rusland Buranovskiye Babushki het podium op met "Party For Everybody". Door het hoge vermaakgehalte slaagden ze erin om als tweede te eindigen. Over het artistieke gehalte spreken we ons niet uit. Velen vroegen zich af wat ze zogenaamd in de namaakoven stopten tijdens hun optreden. Dit waren perepechi, traditionele hartige roggetaartjes uit de Russische autonome republiek Oedmoertië, waar de groep ook vandaan komt. De taartjes zijn een populair straateten in de regio. Vandaag bakken we perepechi met champignons met behulp van een mooi uitgetekend recept. Ze zijn wel niet heel duidelijk over het gebruik van het type meel. Gebruik rogge of tarwe, hoewel half-half misschien nog het handigst is voor beginners.

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama