Open menu

Pom3 klein2Pom is een Surinaams gerecht gemaakt van pomtajer, de wortelknol van de tajerplant. Een goede pom is smeuïg met een knapperige korst en bijzonder smaakvol, het is niet voor niets een feestgerecht. Je kan het eten als hoofdgerecht, met groenten en rijst maar het is ook heel lekker op brood. Serveer er in beide gevallen zuur en tjatni (Surinaamse sambal) bij. Pom wordt van een dagje staan alleen maar lekkerder en kan ook ingevroren worden, een goede reden om een flinke hoeveelheid klaar te maken.

De knol wordt geraspt en ingevroren verkocht, zelf raspen kan ook maar dat is me afgeraden, het schijnt flinke jeuk te kunnen veroorzaken. De peper wordt in z'n geheel meegestoofd en uit de saus gehaald voordat alles in de ovenschaal gaat. Kies de kleur en soort peper naar gelang je meer of minder van pittig houdt: groene Spaanse pepers zijn minder pittig dan rode of gebruik een Surinaamse Madame Jeanette voor een pittige pom. 

Voor 6 tot 8 personen als hoofdgerecht

1 kg geraspte pomtajer, ontdooid
ongeveer 500 g vegetarische kipfilets (dikke stukken, geen plakjes, ik gebruik Vivera plantaardige 'kip'filet)
3 middelgrote uien
ongeveer 175 g plantaardige 'kip'stukjes
1 blikje tomatenpuree (70 g)
5 takjes selderij
1 bouillonblokje
3,5 dl water
3 el suiker
4 el piccalilly
2 el sinaasappelsap
een hele peper
4 el zonnebloem olie
65 g kokosvet
2 tl zout
4 tl versgemalen zwarte peper
4 tl nootmuskaat
zout en peper naar smaak

Verder nodig: een grote ovenschaal of braadslee (die van mij is 30 x 21 x 5,5 cm)

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Meng het zout, de peper en de nootmuskaat, wrijf de 'kip'filets hiermee in en snijd ze in grove stukken. Verhit olie en kokosvet en bak hier de filetstukken in, haal ze uit het vet als ze bruin zijn. Gebruik dit vet voor de rest van het recept.
  • Snipper de uien en bak ze met de plantaardige 'kip'stukjes in het vet. Snijd de selderij fijn en voeg het samen met de tomatenpuree, de hele peper, het bouillonblokje en het water toe wanneer de uien enigzins bruin gekleurd zijn. Laat dit 30 minuten met deksel op de pan zachtjes stoven. Verwijder de peper en schep uien en 'kip'stukjes uit de saus.
  • Vermeng de pomtajer met de piccalilly, het sinaasappelsap, de suiker, het uienmengsel en een deel van de saus (er moet voldoende overblijven om straks de bovenkant mee af te dekken). Proef en breng zo nodig op smaak met zout en/of peper.
  • Beboter de ovenschaal, schep er de helft van het pomtajermengsel in, leg hier de filetstukken op, dek af met de rest van het mengsel en schep er de rest van de saus overheen.
  • Bak de pom gaar in ongeveer 1,5 uur, houd in de gaten dat het niet verbrand. Als de pom te donker wordt, dek je hem af met aluminiumfolie. Controleer of de pom gaar is door er op verschillende plaatsen een vork in te steken, wanneer die er schoon uitkomt is de pom klaar.
  • Laat de pom afkoelen zodat hij opstijft. Opwarmen kan makkelijk en snel in de magnetron maar hij is lekkerder als je hem 10 tot 15 minuten in een oven van 160°C zet. 

Pom3 groot


Meer Surinaams!

Jolanda (Jol), site-administrator, leest net zo graag een goede roman als een goed kookboek.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama