Open menu

maissoep kleinWe zijn aangekomen bij het einde van de maand mei. Het blijft lang licht 's avonds, het weer is meestal goed, maar ook niet altijd. Hierop spelen we in met ons weekmenu. We maken zonnige gerechten die meestal ook nog vrij stevig zijn, omdat de hoogzomer nog niet in aantocht is. Op maandag maken we een simpele pasta met gebakken paprika, op dinsdag een aardappelsalade met bruine bonen en munt. Op woendag eten we een pittige maïssoep met zoete aardappel en kokosmelk en op dondag een free-style Japanse kom. Het weekend starten we met spring rolls met gebakken tofu en drie verschillende dipsauzen en we zetten verder met penne met witte asperges, doperwten en pecorino en als toetje Braziliaanse kokostruffels. Zondag wordt zoet met een rabarbercake met een lekkere crumblelaag.

Maandag

Er liggen nog een paar paprika's in de koelkast. Deze gebruiken we dankbaar voor een snel avondmaal. Maak de paprika's schoon, snij ze in blokjes en bak ze gaar in olijfolie met een flinke ui en knoflook naar smaak. Kruid af met peper en zout. Serveer met pasta naar keuze en eventueel verkruimelde feta of grofgehakte walnoten. Je mag elk soort paprika gebruiken, maar met meerdere kleuren wordt het gerecht mooier.

Dinsdag

Op het menu staat aardappelsalade met bruine bonen en munt. Met een combinatie van winter- en zomeringrediënten past dit gerecht prima op een lentedag. Koud als het buiten al lekker warm is, en lauw als de temperatuur toch nog wat tegenvalt. Dit is een compleet gerecht op zich, hier hoeft niets meer bij, behalve misschien een simpel toetje zoals aardbeien met Griekse yoghurt en kaneel (voor de liefhebbers).

Woensdag

Tijd voor een stevige soep. Deze pittige maïssoep met zoete aardappel en kokosmelk is gebaseerd op een kant-en-klare soep die inmiddels al uit de winkelrekken van de Albert Heijn verdwenen is, misschien net omdat de zelfgemaakte versie veel lekkerder is. En zoveel tijd kost het ook weer niet. Serveer met een stuk zuurdesembrood.

maissoep

Donderdag

We hebben een zak sushirijst die al een tijdje in de kast staat omdat we geen zin hebben om sushi te maken, maar eigenlijk wel om iets in die aard te eten. Daarom maken we een Japanse kom, een pokébowl met sushirijst en tofu en groenten als lekker en vrolijk avondmaal.

japanse kom

Vrijdag

Met het mooie weer komen ook de zonnige gerechten. We kiezen voor een gerecht dat zowel als snack als een licht hoofdgerecht kan dienen: springrolls met gebakken tofu en drie dips. De dips zijn met respectievelijk chilisaus, pindasaus en sojasaus. De springrolls kun je vullen met rauwkost naar keuze, of zelfs met wat overgebleven gebakken aubergine of gekookte zoete aardappel.

Springrolls Jolanda

Zaterdag

Feestelijk hoeft niet altijd veel inspanning te vergen. We maken vanavond penne met witte asperges, doperwten en pecorino als hoofdgerecht. Als aperitief geef je gewoon een glas witte wijn met wat olijven en noten. Als dessert geven we Braziliaanse kokostruffels bij een kop koffie.

penne asperges

 

Zondag

Bij het voorjaar hoort rabarber en daarom bakken we een rabarbercake met een lekkere crumblelaag voor extra smaak en textuur.  Hij smaakt lekker bij de koffie of als toetje. Maak hem extra speciaal met aardbeien en slagroom erbij. 

Rabarbercake

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama