Open menu

maissoep kleinIn een grote supermarkt kocht ik onlangs een pak kant-en-klare maïssoep met zoete aardappel. Op zich was de soep niet slecht, maar toch voor verbetering vatbaar. Zelfgemaakt is eigenlijk altijd beter. Daarom ben ik aan de slag gegaan met dit idee in het achterhoofd, zonder echter te willen imiteren. Het resultaat: een pittige fusionsoep die goed vult. Door de kokosmelk en de polenta wordt ze lekker romig. Je kunt de soep serveren als lichte maaltijd met wat brood, of als voorgerecht. Hou in dat laatste geval wel rekening met het hoofdgerecht en serveer niet meteen gigantische porties. 

Voor 4 personen

1 ui
2 teentjes knoflook
1 tl gemalen komijn
1 tl gemalen korianderzaad
1/2 tl gemberpoeder
1/2 tl chilipoeder (naar smaak)
1 l water
1 bouillonblokje (bedoeld voor 1/2 l water)
60 g polenta
1 zoete aardappel (250-300 g)
1,5 dl kokosmelk
150 g maïs (uit blik)
1 tl geroosterde sesamolie
fijngehakte koriander
olie om te bakken

  • Hak de ui fijn en fruit ze glazig in wat olie in een ruime pan. Hak de knoflook fijn, voeg toe en fruit even mee. Voeg nu de specerijen toe en laat ze even meebakken. Giet vervolgens het water erbij en breng aan de kook. Voeg ook het bouillonblokje toe. We gebruiken er maar eentje om de smaak niet te laten overheersen.
  • Wanneer het water kookt, strooi je de polenta beetje bij beetje al roerend er in. 
  • Schil de zoete aardappel en snij hem in grove stukken. Doe deze in de pan. Laat alles zo'n kwartiertje onder regelmatig roeren koken of totdat de stukken zoete aardappel gaar zijn.
  • Haal de stukken zoete aardappel uit de pan en pureer, met behulp van een staafmixer, samen met de kokosmelk tot een glad geheel. Voeg dit samen met de maïs bij de soep. Werk af met de geroosterde sesamolie en de fijngehakte koriander. Voeg eventueel wat zout toe. Zelf vond ik dat niet nodig.

maissoep


Meer pittige soep!

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama