Open menu

bollos kleinDeze week reizen we in gedachten naar het gebied van de Middellandse Zee. We maken traditionele gerechten en inspiratierecepten uit verschillende landen, terwijl we de clichés wat proberen te omzeilen. We beginnen met een Portugese soep met zwarte-oogbonen en daarna bakken we een Maltese pastaomelet. Op woensdag eten we gegratineerde gevulde aubergines met pasta en op donderdag Spaanse romige rijst met witte bonen en paprika. Farinata, geroosterde bloemkool en kikkererwten zijn dan weer een perfecte start voor het weekend. Op zaterdag houden we een simpel feestje in barbecuestijl met halloumispiesjes, tabouleh en een yoghurt-fetadip. Tot slot bakken we op zondag bollos de Arcos uit Zuid-Spanje.

Maandag

Bonen vormen een belangrijk onderdeel van de Portugese keuken. Zwarte-oogbonen (feijão-frade, letterlijk: broederbonen) zijn er populair, maar veel minder bekend bij ons. Je vindt ze in biowinkels, in sommige supermarkten of in Turkse winkels. We maken een goed gevulde sopa de feijão frade. Met een stuk brood erbij vormt deze een volledige maaltijd.

Dinsdag

Pal in het midden van de Middellandse zee ligt de eilandstaat Malta. Tijdens zijn geschiedenis hebben de Maltezen invloeden opgenomen van zeer veel landen en culturen. Hun taal, het Maltees, is een Arabische taal met strerke Italiaanse en Siciliaanse invloeden. Op culinair vlak weten we zeer weinig over Malta en daarom maken we nu froga tat-tarja, een Maltese pastaomelet, volgens een recept van Apron & Whisk. Serveer met een flinke salade.

Woensdag

Aubergine met pasta is een klassieke combinatie, maar dit keer maken we het toch ietsje anders. We maken gevulde aubergines met pasta. Gebruik kaas naar keuze of kies voor panko voor een plantaardige versie.

gevulde aubergine sarah

Donderdag

We eten een rijstgerecht uit Spanje, maar geen paëlla. Er zijn namelijk nog zoveel andere mogelijkheden. Op website van Spain on a Fork vinden we een recept voor romige rijst met witte bonen en paprika. Het gerecht is gemakkelijk te maken, op de site staat een video, en het is ook nog eens puur plantaardig.

Vrijdag

Om het weekend lekker te starten serveren we drie lekkere gerechtjes die je allemaal tegelijk in de oven kunt zetten. Het eerste gerecht is een farinata, ook socca genoemd, een Italiaanse kikkererwtenpannenkoek. Deze versie is lekker kruidig met verse rozemarijn, tijm en rode ui. Erbij serveren we geroosterde bloemkool, gemarineerd met salie, knoflook en een Spaans pepertje, en als derde gerechtje pittige, geroosterde kikkererwten. Plus een yoghurt-tahinsausje dat goed combineert met alle drie gerechten.

farinata bloemkool kikkererwten

Zaterdag

Als zaterdags diner maken we groentespiesjes met halloumi uit de oven. Het recept is niet tradioneel, maar de halloumi is wel typisch voor het eiland Cyprus. Hierbij serveren we tabouleh, een frisse bulgursalade met munt uit nabijgelegen Libanon. We gebruiken dit keer het recept van BE Vegan. Geef vooraf eventueel een dip van yoghurt en feta met soldaatjes van warm Turks brood.

Groentespies

Zondag

Om deze week in zoetheid af te sluiten bakken we bollos de Arcos, zoete, kruidige broodjes uit het Zuid-Spaanse stadje Arcos. Bollos worden gegeten als ontbijt, als dessert of zomaar tussendoor. Meestal met een kop koffie of dikke Spaanse chocoladedrank. Ze combineren trouwens ook prima met een kop thee.

bollos groot

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama