Open menu

bollos kleinBollo (spreek uit bojjo) is Spaans voor broodje, en dat broodje kan zoet of hartig zijn. Bollos de Arcos zijn zoete, kruidige broodjes uit Arcos, één van de pueblos blancos, witte stadjes, in het zuiden van Spanje. Ik kom bepaald niet wekelijks in die omgeving, maar ik vind bollos wel erg lekker, dus ik besloot ze zelf te bakken. Op internet vond ik diverse recepten waarin de broodjes ook wel bollos de Semana Santa worden genoemd. Het blijkt een traktatie te zijn die in Andalucië traditioneel in de heilige week (de week voor Pasen) gegeten wordt en die waarschijnlijk omwille van het toerisme aan Arcos gekoppeld is. Arcos wordt ook wel geroemd als het mooiste van alle witte stadjes en het trekt veel toeristen, die kunnen de bollos daar het hele jaar door kopen en zo genereert de plaatselijke middenstand extra omzet. En dat is precies de manier waarop ik de bollos heb leren kennen.

Als bonus ontdekte ik tijdens mijn internet zoektocht dat bollos de Arcos veganistisch zijn én makkelijk te maken!

Voor 10 á 12 bollos 

1,8 dl olijfolie
2 tl sesamzaad
3 tl gemalen anijs
500 g bloem
2 dl lauw water
70 g suiker
7 g droge gist
1 tl kaneel
een snuf zout
50 g witte amandelen

  • Verwarm de olijfolie met de sesamzaadjes en het anijspoeder op middelhoog vuur. Het mengsel mag niet bakken, het is alleen de bedoeling dat er smaak aan de olie afgegeven wordt. Haal de pan van de warmtebron zodra de sesamzaadjes beginnen te verkleuren en laat afkoelen.
  • Zeef de bloem in een ruime kom, voeg 50 gram suiker, gist, kaneel, zout, water en de afgekoelde olie met zaadjes toe en kneed tot een soepel, vettig deeg dat niet plakt en is makkelijk uit de kom te halen is. Kneed het deeg, as alles goed gemengd is, nog zo'n 5 á 10 minuten verder tot het deeg luchtig en elastisch is.
  • Vorm 10 tot 12 bolletjes, maak in het midden een gat en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat - op enige afstand van elkaar want de bollos moeten nog rijzen.
  • Bestrooi de bollos met de resterende suiker en versier ze met de amandelen. Druk de suiker een beetje aan en zorg dat de amandelen goed diep in het deeg zitten, want anders komt alles na het bakken los.
  • Plaats de bakplaat op een warme plek waar het deeg rustig kan rijzen, laat het daar een uur staan.
  • Verwarm de oven tot 180˚C (170˚C voor hete lucht) en bak de bollos in 15 tot 20 minuten bruin en gaar. Ze mogen niet knapperig of donker worden.

Bollos worden gegeten als ontbijt, als dessert of zomaar tussendoor. Meestal met een kop koffie of dikke Spaanse chocoladedrank. Mijn ervaring is dat ze ook prima combineren met een kop thee.

bollos groot


Meer vakantieinspiratie van Jolanda!

Jolanda (Jol), site-administrator, leest net zo graag een goede roman als een goed kookboek.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama