Open menu

Mexicaanse ovenschotel met tomatenrijst kleinWe zijn al halverwege september. Ondanks de hoge temperaturen van afgelopen week is de herfst in aantocht. We maken daarom recepten die nog zonnig zijn, maar zeker niet meer hoogzomers. Deze week maken we daarom elke dag een recept uit ons septemberarchief, telkens van een ander jaartal. Op maandag maken we een pittige maïssoep uit september 2019. Op dinsdag eten we Eelco's tagliatelle met pompoensaus. Daarna maken we pasta met radicchio, rode biet en honing, gevolgd door koolrolletjes met kaassaus. Op vrijdag snacken we met een zelfgemaakte walnotenburger in Griekse stijl. Zaterdag maken we extra zonnig met Mexicaanse geroosterde groenten met tomaten-linzenrijst. Tot slot wordt zondag dubbel zoet met zoete spinaziepannenkoekjes en Braziliaanse kokostruffels.

Maandag

Vanmiddag hadden we een bedrijfsetentje, dus een maaltijdsoep met een stuk brood is dan genoeg als avondmaal. Omdat soep niet saai hoeft te zijn, maken we pittige maïssoep met zoete aardappel en kokosmelk. Door de kokosmelk en de polenta wordt ze lekker romig. 

maissoep

Dinsdag

De herfst nadert en de winkels liggen weer vol met versgeoogste pompoenen. Al sinds jaar en dag staat deze tagliatelle met pompoensaus, eingelijk een Italiaans gekruide saus van gepureerde pompoen, bij Eelco op het herfstmenu. Snel op tafel, lekker warm, vullend en toch niet te zwaar. 

tagliatelle pompoensaus

Woensdag

Je krijgt een groente waar je minder mee vertrouwd mee bent? Zie het als een uitdaging en wees creatief. Zo bedacht Emma deze pasta met radicchio, rode biet en honing. Lekker met mozzarella of burrata.

pasta biet radicchio honing

Donderdag

De herfstige buien kunnen in aantocht zijn. Daarom bereiden we onszelf alvast voor en maken we koolrolletjes met kaassaus met een vulling van onder meer courgette en noten. Serveer met een stukje brood. Natuurlijk is dit gerecht ook lekker wanneer de zon schijnt.

koolrolletjeskaassaus

Vrijdag

Snackerige gerechten hoef je niet per se af te halen bij een grote keten. Je kan er ook zelf mee aan de slag. We maken daarom een walnotenburger in Griekse stijl met aubergine, geroosterde paprika en een flinke dot tzatziki die niet van je broodje druipt. Alles is relatief snel en gemakkelijk te maken.

walnotenburger4

Zaterdag

Vanavond brengen we nog een keer de zon op ons bord. In september 2020 maakte Hedwig Mexicaanse geroosterde groenten met tomaten-linzenrijst. Een lekker recept waarbij zelf de vaak minder geliefde groene paprika's volledig tot hun recht komen.

Mexicaanse ovenschotel met tomatenrijst

Zondag

We eindigen in dubbele zoetheid. Als ontbijt maken we alvast zoete spinaziepannenkoekjes. Spinazie is eigenlijk vrij neutraal van smaak, dus het gebruik ervan in een zoet gerecht is veel minder vreemd dan het lijkt. In plaats crème fraîche kan je ook kwark gebruiken. Als snoepje voor bij de koffie maken we beijinhos (letterlijk: kusjes), Braziliaanse kokostruffels. Wel maken we ze minder zoet dan in Brazilië en dat is nog steeds zoet genoeg.

Spinaziepannenkoekjes  Emma

 

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama