Open menu

radijsstamppotkleinDeze week koken we modern Nederlands: we baseren ons op de Nederlandse keuken, maar we laten ons ook ruimschoots inspiren door andere keukens. We beginnen met een aardappelroerbak met gegrilde halloumi (of tofu) met mosterdsaus, daarna maken we stamppot van radijsjes met loof en pittig walnoten-paddenstoelengehakt. Op woensdag wordt het avondeten gebakken polentaplakken met witlofsalade met feta en harissadressing en op donderdag spitskool-pompoenstamppot met geitenkaas. Als vrijdagse snack bakken we makkelijke, kruidige kaasvlinders. Op zaterdag eten we pasteitjes met champignonsragout met mosterd en crème fraîche, voorafgegaan door tuinkerssoep. Tot slot genieten we van cake met appel en sinaasappel voor bij de koffie.

Maandag

Het is maandag en daarom houden we het relatief simpel. We maken een aardappelroerbak met gegrilde halloumi en mosterdsaus. Gebruik hiervoor goede kleine aardappels. De halloumi kan je eventueel vervangen door plakken gebakken tofu.

aardappelroerbak groot

Dinsdag

Tijd voor stamppot, dit keer volgens een recept van Hedwig waarbij ze zowel het loof van de radijs als de radijs zelf gebruikt. Zo gaat er niets verloren. Deze stamppot van radijsjes met loof en pittig walnoten-paddenstoelengehakt maken we nu op een weekdag, maar deze misstaat ook niet op een feestelijk etentje.

radijsstamppot

Woensdag

Vanavond eten we retro gebakken polentaplakken met witlofsalade met feta en harissadressing. Deze iets ongewone salade combineert romig en pittig en geeft eens andere invulling aan de te vaak te klassiek bereide witlof.

polentaplakken pan

Donderdag

We gaan nog een keer voor stamppot, maar dan zonder aardappels. Pompoen is in het seizoen en daarom maken we spitskool-pompoenstamppot met geitenkaas. Dit is een verwarmend gerecht met het zachte van geitenkaas en het pittige van chilipoeder.

spitskool pompoenstappot

Vrijdag

We hebben zin in een snack en vinden nog een pak bladerdeeg in de vriezer. Deze kaasvlinders heb je lekker snel in de oven en ze smaken veel lekkerder dan die uit de supermarkt. Gebruik naast mosterd de smaakmakers die je zelf lekker vindt. Maak ze vooral uit de losse pols, de precieze verhoudingen zijn niet zo belangrijk.

02 kaasvlinders rollen

Zaterdag

Vanavond mag het lekker klassiek, even geen fusion. We beginnen met een bord tuinkerssoep. Daarna maken we een champignonsragout met mosterd en crème fraîche. Deze dienen we op in pasteitjes en serveren we verder met aardappelkroketten en een gemengde salade.

tuinkerssoep

Zondag

Op de fruitschaal liggen een paar appels en sinaasappels te verpieteren. We kunnen appelmoes en sinaasappelsap maken, maar op de website van Jessi - voorheen Bakken Zonder Beesten - vinden we iets veel spannenders, namelijk een puur plantaardige cake met appel en sinaasappel. Eenvoudig te maken en lekker voor bij de koffie.

appel sinaasappelcake

Foto: Jessi.nl

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

the Kitchenary

horecarama