Open menu

saliespruitjes venkelrisotto thbNa een aantal nazomerweken met verrassend hoge temperaturen wordt het nu toch echt herfst. Terwijl Sven in Mexico nog geniet van zomerse gerechten, heb ik zin in herfstig troosteten. Na een zomer vol salades herontdek ik mijn herfstrecepten en geniet er weer extra van. Daarom is dit weekmenu schaamteloos gewijd aan mijn eigen recepten. We beginnen de week met een casserole van wintergroenten en kikkererwten, gevolgd door een pilao met spinazie en tomaat op dinsdag. Woensdag zetten we een ovenschotel van bloemkool met mosterdsaus en nigella in de oven. Donderdag is het tijd voor gemarineerde saliespruitjes met een venkel-champignonrisotto. De werkweek sluiten we af met couscous met aubergine en foul medames. Zaterdag trakteren we onszelf op een witloftaart met filodeeg, en zondag eten we een curry van spinazie en kikkererwten in pompoensaus.

Maandag

Deze casserole van wintergroenten, aardappel en kikkererwten heb je lekker snel in de oven. Het kikkererwtenvocht gemengd met stroop en citroensap geven een friszoete smaak.

casserole aardpeer kikkererwten

Dinsdag

Een pilao is een kruidig eenpansgerecht van rijst met groente en specerijen. Pilao met spinazie en tomaat is een van mijn favoriete combinaties. Ik maal mijn eigen currypoeder en in deze curry vind ik fenegriek onmisbaar, maar je kunt ook een goede supermarktcurrypoeder gebruiken. Lekker met een klodder Turkse yoghurt en een pappadum.

spinaziepilao 2

Woensdag

Herfst is ovenschoteltijd. Sinds jaar en dag komt regelmatig een ovenschotel van bloemkool met mosterdsaus, bedekt met mozzarella en bestrooid met nigellazaad uit onze oven. In het originele recept wordt de mosterdsaus extra kruidig door venkel- en karwijzaad, maar die laat ik steeds vaker weg voor een 'pure' mosterdsaus.

bloemkoolovenschotel 600px

Donderdag

Een lekkere combinatie: gemarineerde saliespruitjes met venkel-champignonrisotto. De spruitjes zijn beetgaar en lekker kruidig, een goede tegenhanger voor de romige risotto. Als je geen verse rozemarijn hebt, kun je ook een laurierblaadje gebruiken.

saliespruitjes venkelrisotto

Vrijdag

Een troostrijk, Midden-Oosters gerecht: couscous met aubergine en foul medames. In plaats van foul medames kun je ook prima kikkererwten gebruiken. De zwarte kardemom geeft het gerecht een rokerige smaak - een zakje blijft lang goed, dus dit recept is wellicht een goede reden voor een bezoekje aan de toko.

couscous aubergine favabonen

Zaterdag

Lekker comfort food hoeft er niet mooi uit te zien, is het motto van oud-gastredacteur Miranda. Deze taart van witlof in filodeeg is daarvan een goed voorbeeld. Zongedroogde tomaat zorgt voor wat umami en tijm voor wat kruidige pit.

witloftaart

Zondag

Na een frisse wandeling sluiten we de zondag af met een curry van kikkererwten en spinazie in pompoensaus. Het is tenslotte pompoentijd en zo wordt de pompoen eens compleet anders gebruikt.

pompoencurry met kikkererwten en spinazie

 

 

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama