Open menu

bietenbataatsaladekleinVegatopia wordt volledig gedragen door vrijwillige redacteurs. Daarom zetten we deze week twee langdurige redacteurs extra in de kijker: Jolanda en Emma. We geven een weekmenu met recepten van afwisselend Emma en Jolanda. We beginnen met geroosterde wintergroenten met farro. Daarna maken we een bieten-bataatsalade. Op woensdag maken we iedereen blij met zoervleisj van linzen. Op donderdag eten we een koolsalade met karwij. Het weekend beginnen we met een tarte tatin van rode bieten. Op zaterdag zetten we Surinaamse vegetarische pom op tafel. Op zondag tot slot bakken we een citroen-amandeltaart. 

Maandag

Door groenten te bereiden in de oven maak je van Hollandse wintergroenten doordeweekse haute cuisine, vindt Emma. Dit bewijst ze meteen met deze farro met geroosterde spruiten, pastinaak en hazelnoten. Het gerecht is tegelijk eenvoudig genoeg voor een doordeweekse dag.

Dinsdag

Jolanda houdt van rode bieten. Een van de resultaten hiervan is bieten-bataatsalade. Lekker als voorgecht, maar ook als hoofdgerecht. Serveer er in dat laatste geval in sojasaus gemarineerde en in de oven gebakken tempeh bij of - lekker makkelijk - een vegetarische vleesvervanger uit de supermarkt.

bietenbataatsaladegroot

Woensdag

Zoervleisj is één van de meest bekende Limburgse gerechten. Het vlees, gestoofd met uien, azijn, specerijen en ontbijtkoek, kun je op de menukaart van bijna elk eetcafé in Maastricht vinden en het wordt traditioneel geserveerd met frieten en mayonaise. In een nostalgische zoektocht naar een vegetarische variant maakte Emma een zoervleisj van linzen. Natuurlijk lekker met friet, maar ook met gekookte aardappelen.

Donderdag

De wittekoolsalade met karwijzaad van Jolanda is niet zoveel werk, maar moet wel lang intrekken. Maak hem daarom best 's morgens. Lekker als bijgerecht met aardappelpuree en een kaaskroket.

wittekoolsalade0

Vrijdag

De tarte tatin kennen we als een omgekeerde Franse zoete appeltaart. Appels worden met karamel onder een deeg gebakken en de taart wordt omgedraaid wanneer hij uit de oven komt. Je kunt zo’n taart natuurlijk ook hartig maken en als lunch of diner eten, zoals Emma's tarte tatin van rode bieten.

bietentartetatin

Zaterdag

Jolanda is dol op wereldgerechten. Daarom maakte ze ook een recept voor vegetarische pom, een Surinaams ovengerecht gemaakt van pomtajer, de wortelknol van de tajerplant. Een goede pom is smeuïg met een knapperige korst en bijzonder smaakvol, het is niet voor niets een feestgerecht. Je kan het eten als hoofdgerecht, met groenten en rijst, maar het is ook heel lekker op brood.

zePom3 groot

Zondag

De week sluiten we een af met een mooie citroen-amandeltaart van Emma, want bakken kan ze als de beste. Dit recept is gebaseerd op dat van een bekend Parijs restaurant, maar ze heeft het vereenvoudigd, zodat iedereen de taart moeiteloos maken kan.

Citroen amandeltaart

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama