Open menu

Bitterballen: het perfecte gezelschap voor bij een biertje op een terras in de zon. Helaas zijn ze meestal niet erg vega-vriendelijk. Gelukkig kun je je vaak vermaken met uienringen, kaasblokjes of nacho’s voor bij je borrel, maar als je echt zin hebt in de gefrituurde ronde knapperigheid van een bitterbal, is hier een makkelijk recept om zelf bitterballen te maken!

Champignonbitterballen

voor ongeveer 25 bitterballen

½ liter water
1 bospaddenstoelenbouillonblokje
1 ui
300 g champignons en/of andere paddenstoelen
2 el neutrale olie om in te bakken
125 g boter of margarine
125 + 50 g bloem
2 el verse peterselie
3 eieren
100-200 g paneermeel
extra: een frituurpan of wok met flinke laag (zonnebloem)olie

  • Kook het water en los het bouillonblokje erin op. Zet het apart, om een beetje af te koelen.
  • Snipper de ui fijn. Maak de paddenstoelen schoon en snij ze in kleine stukjes.
  • Verhit de olie in een grote koeken- of wokpan en bak de ui en paddenstoelen zachtjes gaar. Als het gaar is draai je het vuur uit.
  • Laat in een (steel)pan de boter smelten (kies de pan niet te klein). Laat de boter niet bruin worden.
  • Voeg in één keer 125 gram bloem toe en roer goed totdat alle bloem door de boter is opgenomen. Laat het bloemmengsel in twee minuutjes zachtjes gaar worden.
  • Voeg scheutje voor scheutje de bouillon bij het bloemmengsel. Roer goed! Voeg het volgende scheutje pas toe als het vorige helemaal is opgenomen. Als alle bouillon erbij zit, heb je een heel dikke maar gladde saus gekregen.
  • Draai het vuur uit en roer het paddenstoelen-ui mengsel door de saus. Je hebt nu een dikke ragout gemaakt.
  • Knip of snij de peterselie fijn en roer dit door de ragout.

Boven: opgesteven champignonragout & het frituren van de bitterballen
Onder: borden met bloem, ei en paneermeel

  • Smeer de ragout uit over een groot bord of een schaal. Dek het af met vershoudfolie en laat het afkoelen. Als het niet meer warm is, zet je het minstens twee uur in de koelkast, zodat de ragout door en door koud en stijf is.
  • Pak drie diepe borden. Strooi in het eerste bord de overige bloem, in het tweede kluts je een eitje en in het derde strooi je paneermeel.
  • Snij de stijfgeworden ragout in ongeveer gelijke blokjes en vorm van deze blokjes weer balletjes. Als je met natte handen werkt, blijft er minder aan je vingers plakken.
  • Rol een balletje eerst door de bloem, dan door het ei en vervolgens door het paneermeel. Maak op deze manier de rest van de ballen.
  • Frituur de bitterballen per drie of vier in een frituurpan of een wok met een laag olie in een paar minuten gaar, tot het korstje goudbruin is.
Bewaartip:

Je kunt de bitterballen een paar dagen in de koelkast bewaren, maar je kunt ze ook invriezen. Als je ze in de koelkast bewaart, worden ze wel weer wat vochtig. Rol ze daarom nog even door een beetje paneermeel voordat je ze frituurt. Bevroren bitterballen kunnen zo in het frietvet, maar dan moeten ze wel iets langer frituren.


Meer Vrijdag Snackdag!

Marleen, gastredacteur, reist graag, kookt graag en wordt blij van markten met veel verse producten

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama