Open menu

Daslookpesto kleinDe eerste blaadjes daslook zijn weer in het bos te vinden. Dit broertje van de knoflook, groeit in het wild, op schaduwrijke plekken vanaf het begin van de lente. Tijdens een boswandeling in het (vroege) voorjaar is de kans groot dat je een veld vol geurend blad aantreft, soms bloeiend met kleine witte bloemetjes. Soms ruik je de look al van verre hoef je alleen nog maar om je heen te kijken om het veld te vinden. Als je een tasje meeneemt, kun je er thuis heerlijke pesto van maken. Bijvoorbeeld voor door de pasta, op een plakje kaas, een toastje of op de soep. Deze pesto is zonder kaas, maar heeft toch de friszure smaak en bite van een pesto mét kaas. Én is supersnel gemaakt. 

Tot 2017 was daslook wettelijk beschermd in Nederland. Tegenwoordig mag daslook weer geplukt worden. In België is daslook echter nog steeds beschermd.

Voor ongeveer 2,5 dl

70 g cashewnoten
100 g daslook
snuf zout
snuf peper
1 dl olijfolie
kneepje citroensap

  • Rooster de cashewnoten in een koekenpan zonder olijfolie tot ze beginnen te kleuren.
  • Was de daslook goed, hij komt immers direct uit het bos. Blancheer de daslook 1 minuut in kokend water, tot hij begint te slinken. Voeg de cashewnoten, zout, peper, olijfolie en citroensap toe en pureer met een staafmixer tot een gladde groene massa. 
  • Doe in een kom of een potje en serveer.

Daslookpesto

Daslookplant

Foto: Ellen Pronk


Meer pesto!

Emma, gastredacteur. Ons kaasmeisje houdt ook van lekker veel groenten en fruit.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama