Open menu

Laten we hopen dat het WK-duel van vanavond net zo appetijtelijk wordt als dit Chileens/Zuid-Amerikaanse koekje met een vulling van dulche de leche! En voor wie geen 'leche' (melk) wil of kan gebruiken, hebben we ook een recept voor een vegan versie.

De alfajor is wellicht het meest populaire koekje in Latijns-Amerika. Het koekje komt oorspronkelijk uit Spanje, meer bepaald uit Andalusië. Via de Spaanse overheersers heeft de alfajor zijn weg naar Latijns-Amerika gevonden, maar door gebrek aan de oorspronkelijke ingrediënten is zowel de samenstelling als de vorm sterk veranderd.

De alfjor wordt door verschillende landen als nationaal gerecht beschouwd. Kun je het koekje als typisch Chileens beschouwen? Natuurlijk! Maar ook als typisch Argentijns, Peruaans...

Alfajores de maicena

voor 12 à 15 alfajores

Voor een vegan versie van deze koekjes, vervang je de boter door margarine en de eieren door één à twee eetlepels sojamelk. Een recept voor vegan dulce de leche vind je onder de foto.

150 g boter
150 g suiker
2 eieren
½ tl vanille-essence
1 el citroensap of de geraspte schil van 1 citroen
100 g zelfrijzend bakmeel
300 g maïzena
400 g dulche de leche (gekocht of zelfgemaakt)
50 g geraspte kokos

  • Meng de margarine of olie samen met de suiker in een kom.
  • Meng er daarna de eieren, de vanille-essence en het citroensap (of de citroenschil) door.
  • Voeg vervolgens het bakmeel en de maïzena toe en meng alles tot een glad deeg.
  • Kneed het deeg tot een stevige massa. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het een half uur rusten in de koelkast.
  • Bestrooi het werkblad licht met bloem en rol hierop het deeg uit tot een dikte van een halve centimeter.
  • Steek met een steekvorm rondjes (of een andere vorm) uit het deeg en leg ze op een met bakpapier bedekte bakplaat. Je gebruikt het best een spatel om ze van het werkblad te halen zonder te breken. Zorg ook dat je een even aantal koekjes heb, je hebt er immers twee nodig voor elke alfajor.
  • Bak de koekjes gedurende vijftien minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven.
  • Wanneer de koekjes volledig afgekoeld zijn, besmeer je bovenkant van een koekje met een dikke laag dulce de leche en leg je er een ander koekje bovenop. Rol de zijkant telkens in geraspte kokos.

Tips:
  • Vervang de citroen door een eetlepel cacaopoeder.
  • Vervang de dulce de leche door dikke jam (appel, kweepeer, perzik...)
  • Wanneer je geen dulce de leche kunt vinden, kun je het vervangen door Bebogeen.
  • Wegens gebrek aan een uitsteekvorm voor koekjes, heb ik een champagneglas gebruikt.

Vegan dulce de leche

Dulce de leche – manjar in Chili – is een zoet gerecht op basis van ingekookte melk en suiker dat erg populair is in heel Zuid- en Centraal-Amerika. Doorgaans is het een smeerbare karamelpasta, maar het bestaat ook in de vorm van hardere karamel.

Door de enorme populariteit kun je het in Zuid-Amerika ook in veganistische vorm kopen. In België en Nederland heb ik het nog nooit gezien, vandaar dit recept (overgenomen van Dimensión Vegana):

1 l ongezoete sojamelk
350 g suiker
1 tl vanille-extract
150 g glucosestroop*
4 g agar-agar in poedervorm
0,5 dl water

* glucosestroop kun je vinden bij de afdeling bakproducten en bij gespecialiseerde bakwinkels of marktkraampjes. In België kun je hiervoor terecht bij AVEVE.

  • Giet de sojamelk in een ruime pan en doe er de suiker en het vanille-extract bij.
  • Warm dit al roerend op en voeg de glucosestroop toe wanneer de sojamelk heet begint te worden. Breng alles nu roerend aan de kook.
  • Los de agar-agar op in ongeveer 0,5 dl water en voeg deze al roerend bij de kokende sojamelk.
  • Laat het nu een uur tot anderhalf uur inkoken. Roer regelmatig om aanbranden en klonters te voorkomen. Gaandeweg wordt de kleur bruiner. De dulce de leche is klaar wanneer een druppel hiervan opstijft op een koud bord.
  • Laat de dulche de leche afkoelen om op te stijven. Wanneer je een romige textuur wil, kun je hem kort pureren met een staafmixer, maar dan loop je wel het risico dat hij net niet meer stijf genoeg is als vulling voor de alfajores. Houd in dat geval een deel apart.

De dulce de leche kun je een tijdje bewaren in een glazen pot in de koelkast.


Meer Zuid-Amerikaans!

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama