Open menu

Kompot kleinKompot is een fruitdrank die bekend is in heel Oost-Europa en de Balkan. Hij wordt verkregen door het koken van fruit en suiker. Je kunt hier eindeloos op variëren, maar zelf kiezen we nu voor appels en peren, het fruit van dit ogenblik: de fruitbomen geven volop vruchten nu en soms word je tijdens een bezoek zelfs overladen met appels. Dan is dit recept erg handig. Het fruit hoeft er ook niet mooi uit te zien, je kookt het toch, tenslotte. Kompot is een lekkere verfrissende drank op een zonnige herfstdag.

500 g appels
500 g peren
100 g suiker
1 l water
rozijnen (optioneel)

  • Was de appels en de peren en snij ze in vieren. Verwijder eventuele slechte plekken, maar schillen is niet nodig. Doe ze in een ruime kookpot, samen met de suiker en ongeveer een liter water. Het is de bedoeling dat het fruit net onder water staat. Breng het geheel aan de kook en laat het gedurende 30 minuten zachtjes doorkoken. 
  • Zeef het sap met behulp van een theedoek en een zeef of vergiet. Het makkelijkst is het wanneer he de theedoek in zeef legt en deze dan op een andere kookpot zet. Laat het sap eerst afkoelen en daarna flink koud worden in de koelkast. 
  • Een deel van het fruit kun je schillen en in blokjes snijden als garnering in het glas. Voeg desgewenst nog wat rozijnen toe.

Kompot


Meer fruit en noten van het najaar!

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama