Open menu

wellington kleinWellingtons zijn dit jaar extra hip, lijkt het, je komt ze ineens overal tegen. Zelf maakte ik dit gerecht zomaar op een ordinaire dinsdagavond voor mezelf onder toeziend oog van poes Lola. Toch is deze wellington echt een aanrader voor (kerst)diners; het is reuze feestelijk, er kan vrijwel niets aan verpest worden én je kunt de wellingtons tot het afbakmoment helemaal voorbereiden - hetzelfde geldt voor de portsaus. Daarbij, is onze ervaring, zal zelfs de fervente vleesliefhebber het vlees niet missen en dat is natuurlijk een groot voordeel ais je met vleesminnenden aan de kerstdis zit.

Bij dit recept ben ik er van uit gegaan dat de wellington wordt geserveerd als voor- of tussengerecht. Wanneer je het wilt serveren als hoofdgerecht, geef er dan bijvoorbeeld spruitjes, stoofpeertjes en een aardappelgerecht naar keuze bij.

Je kunt de wellington ook prima volledig vegan serveren. Gebruik dan 'normaal' vegan bladerdeeg, bestrijk het deeg niet met ei of koffiemelk, en gebruik margarine in plaats van boter in de portsaus.

Voor twee personen:

2 portobello’s 
1 tl olijfolie 
2 plakjes (roomboter)bladerdeeg
geklopt ei of koffiemelk (optioneel)

Voor de garnering: 4 el fijngehakte peterselie (optioneel)

Verder nodig: 1 vel bakpapier

Voor de vulling van de portobello's:

250 g zoete aardappel
1 kleine ui 
1 teentje knoflook 
4 blaadjes verse salie
40 g gemengde noten naar keuze (ongezouten)
125 g paddestoelen naar keuze
2 tl truffeltapenade
125 g paddestoelen naar keuze
kruidenzout of gewoon zout

Voor de rode-portsaus met granaatappelsiroop:

1,5 dl rode portwijn (Ruby)
1 dl water
1 takje verse tijm
2 el granaatappelsiroop
kruidenzout of gewoon zout
1 tl maïzena 
20 g ongezouten roomboter of margarine

Voorbereiden

  • Voor de vulling: schil en snijd de zoete aardappels in kleine blokjes, snipper de ui, pers de knoflook uit, en snijd de salie fijn. Hak de noten grof op een snijplank. Verhit de olie in een anti-aanbakpan en fruit hierin de ui glazig. Voeg daarna de knoflook , de salie en de zoete aardappelblokjes toe. Roerbak dit op middelhoog vuur gedurende vijf minuten. 
  • Snijd de paddestoelen klein en voeg ze bij het  zoete aardappelmengsel. Bak de paddestoelen gedurende twee minuten even mee, hierbij mag het vuur wel wat hoger staan. Na twee minuten zal het mengsel gaar zijn en heerlijk geuren. Roer er nu de truffeltapenade en grof gehakte noten door en warm even mee. Breng op smaak met wat kruidenzout of gewone zout. Laat de vulling afgedekt afkoelen wanneer je deze op een later tijdstip wilt gebruiken. 
  • Voor de portobello’s: verwarm de oven voor op 200 graden en leg de plakjes bladerdeeg te ontdooien op het aanrecht. Wanneer de oven op temperatuur is, kwast je de bolle kant van de portobello’s in met de olie. Plaats de portobello’s met de bolle kant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de portobello’s vijf minuten voor in de oven en laat daarna de portobello’s iets afkoelen. De met bakpapier beklede bakplaat kun je weer gebruiken bij het bakken van de wellingtons. Wanneer je het gerecht in één keer afwerkt, kun je de oven aan laten staan.
  • Voor de wellingtons: haal het plastic van de bladerdeegplakjes af en leg de plakjes deeg met de plakkant naar boven. Plaats de portobello’s met de bolle kant naar beneden op de plakjes deeg en vul ze royaal met de vulling. Klap de punten van het deeg over de gevulde portobello’s. 
  • Wanneer je de wellington niet meteen afbakt, leg er dan aluminiumfolie overheen en zet de bakplaat koud weg. Het is moeilijk om de ongebakken wellingtons van de bakplaat te halen en later weer terug te zetten zonder ze stuk te maken. Daarom kun je ze beter op de bakplaat laten liggen.
  • Voor de portsaus: doe de port samen met het water, het takje tijm en de granaatappelsiroop in een pannetje en laat inkoken tot je ca. 2/3 over hebt. Meng één tl maïzena met 1 dl water en bind hiermee de saus. Breng de saus terug aan de kook en laat nog een minuutje doorkoken Kruid af met kruidenzout. Laat ze daarna afgedekt afkoelen indien je ze op een later tijdstip wilt gebruiken.

Afmaken en serveren

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Bestrijk de bovenkant van de portobellowellingtons eventueel met wat ei of koffiemelk voor een mooiere glans - Ik heb dit zelf niet gedaan bij dit recept. Plaats de bakplaat (zonder de folie) met de portobellowellingtons in de oven en bak in 25 minuten tot het bladerdeeg goudbruin is.
  • Warm intussen de saus op. Snij de roomboter in stukjes en meng ze al roerend door de saus. Niet meer aan de kook brengen!

Plaats de wellingtons op twee mooie bordjes, schenk er de portsaus omheen en garneer met de gehakte peterselie. 

wellington


Meer hartig met bladerdeeg!

 

Hedwig, redacteur, ook te vinden op haar eigen site Hedwig's recepten waar ze recepten met voedingswetenswaardigheden combineert.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama