Open menu

auberginepilavkleinWie graag kookt, krijgt een ander hoofd. Normale mensen denken bij Grieken aan de Eurocrisis, ik aan moussaka en walnotenyoghurt. Prettig is dat, zo’n meer positieve bedrading. Van al dat piekeren en discussiëren krijg je maar rimpels, en een hoefijzermondje, daar knapt niemand van op. De afgelopen weken ging het tijdens de verkiezingsstrijd onophoudelijk over de islam. Gék werd ik ervan, tot ik ineens bedacht dat ik al tijden geen Aubergines van de imam (ook wel bekend als "imam bayildi") had gemaakt. Ik maakte er wortelsalade met hummus bij en pilav-rijst en had zo ineens hartverwarmend, multi-cultureel eten dat iedereen lust, zelfs de grootste islam-sceptici. Eten verbindt. Dat hopen we dan maar, tenminste. 

Voor 4 personen

Voor de aubergines

2 kleine aubergines
3 el olijfolie
100 g fetakaas
1 blik gepelde tomaten
2 teentjes knoflook
1 laurierblaadje
1 kaneelstokje
1 tl kruidenbouillonpoeder
Peper en zout
Half bosje peterselie

Voor de salade

3 winterwortels
2 el hummus (mag best kant-en-klaar)
4 el magere Griekse of Turkse yoghurt
Half bosje peterselie
Peper en zout

Voor de pilav-rijst

1 ui
1 el olijfolie
4 kleine kopjes (pandan)rijst
4 kleine kopjes water
2 tl kruidenbouillonpoeder

  • Snijd de aubergines in de lengte doormidden. Snijd in de zachte kant wat kruisjes. Bak de auberginehelften in de olie rondom in ongeveer vijf minuten lichtbruin en al een beetje gaar. Druk de zachte kant iets in met een lepel en leg ze in een ingevette ovenschaal.
  • Snipper de uien en bak in één eetlepel olijfolie goudgeel. Voeg de tomaten toe en snijd die in de pan wat kleiner. Voeg bouillonpoeder, kaneel en laurier toe en laat een kwartier zachtjes sudderen en iets dikker worden. Hak de peterselie en voeg toe. Haal laurier en kaneel eruit en vul de aubergines met de tomatensaus. Verkruimel de feta erover. Bak een half uur in de voorverwarmde oven op 180 graden.
  • Maak ondertussen de pilav. Snipper de ui heel fijn en bak in de olijfolie even aan. Voeg de rijst toe en bak even mee. Giet het water erbij en voeg bouillonpoeder toe. Breng aan de kook en laat dan op een heel zacht vuurtje in 20 minuten gaar worden.
  • Maak de wortelsalade: roer hummus en yoghurt door elkaar. Schil en rasp de wortel boven de kom. Hak de peterselie en voeg toe. Schep alles goed door elkaar, maak op smaak met zout en peper.
  • Serveer de aubergines met de pilav-rijst en de wortelsalade.

auberginepilav

 


Meer uit Turkije en het Midden-Oosten!

Frederike Krommendijk, gastredacteur. Tekstschrijver voor kookboeken, tuinbladen, reclamebureaus en iedereen die verder om klare taal vraagt via www.krommendijkvelthuis.nl. Moestuinier, hobbykok, moeder. Kan hele dag wel lekker eten.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama