Open menu

Eergisteren plaatsten we een recensie van het boek Het Nieuwe Vegalicious van Alice Hart. Vandaag hebben we voor jullie een recept uit dit boek voor 'koekjes' (of één grote koek) met zoete aardappels, gember, koriander, avocado en limoen. Volgende week mogen we nog een recept uit dit boek plaatsen, dan voor een Thaise tofusalade!

Een mooi klein gerechtje dat geschikt is voor een vrolijke lunch en voor een ontbijt in een lui weekend. Maak het in een koekenpan met een doorsnede van 23 cm als je geen eenpersoonskoekenpannetjes hebt en verdeel het in vieren om te serveren. Je kunt 3 losgeklopte eieren door het beslag van zoete aardappels spatelen, hoewel de koekjes dan meer op frittata zullen lijken. Bovenop past dan een gepocheerd ei (met de avocado natuurlijk en extra hete saus).

voor 4 personen

3 middelgrote zoete aardappels (ongeveer 600 g), geschild en grofgeraspt
1 kleine rode ui, fijngehakt
2 knoflooktenen, gekneusd
1 stuk verse gemberwortel ter grootte van een duim, geschild en fijngeraspt
2 el maïzena
2 el volkoren rijstmeel
2 rode chilipepers, 1 fijngehakt en 1 in dunne ringetjes gesneden
zeezout en versgemalen zwarte peper
1 grote handvol korianderblaadjes, grofgehakt
6 el olijfolie of kokosboter, gesmolten
2 rijpe avocado’s, gehalveerd en ontpit
2 limoenen, 1 uitgeperst en 1 in vieren gesneden

  • Spoel in een vergiet onder koud stromend water de geraspte zoete aardappel af totdat het water vrijwel helder is. Knijp al het overtollige water uit de afgespoelde rasp in een schone theedoek. Kieper dan in een grote mengkom.
  • Voeg de ui, knoflook, gemberwortel, maïzena, rijstmeel, gehakte chilipeper, zout en peper, ongeveer 1 eetlepel korianderblaadjes en 2 eetlepels van de olijfolie of gesmolten kokosboter toe en meng alles goed door elkaar.
  • Verdeel de resterende olijfolie of gesmolten kokosboter over 4 gietijzeren koekenpannetjes of koekenpannetjes met dikke bodem – of een koekenpan
    van 23 cm doorsnede voor een grote koek – en zet op hoog vuur.
  • Doe een kwart van het aardappelbeslag in elk pannetje of alles in de grote pan (het moet duidelijk sissen) en maak het beslag goed plat met een spatel. Draai het vuur op matig.
  • Bak elk aardappelkoekje 3-5 minuten (misschien iets langer voor de grote koek), haal dan een pannenkoekmes of een spatel langs de randen, laat elk koekje op een plat bord glijden en dan weer in de pan met de andere kant boven. (Probeer ze niet in de pan om te gooien tenzij je de zwarte band hebt.)
  • Zet nog ongeveer 3 minuten op het vuur totdat de onderkant mooi bruin is.
  • Schep het vruchtvlees van de avocado’s met een lepel uit hun schil en prak dit grof met een beetje limoensap, de rest van de korianderblaadjes, de ringetjes chilipeper en peper en zout naar smaak. Serveer de aardappelkoekjes met het avocadomengsel erbovenop geschept en de limoenpartjes om eroverheen uit te knijpen.

 

Het nieuwe Vegalicious - Alice Hart
prijs: € 24,99
ISBN: 9789021562391
Harde kaft | 320 pagina's | Kosmos Uitgevers


Meer met zoete aardappel (bataat)!

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama