Open menu

havermout kleinDe Sint is in het land. In de winkels en in de schoenen van brave kinderen vinden we nu volop speculaas en mandarijnen. Tegelijk proberen we bij Vegatopia het ontbijt minder saai te maken door regelmatig tips en recepten te geven. Dit inspireerde ons tot deze havermoutpap in sinterklaasstijl: met mandarijnpartjes en een krokante strooilaag van speculaas en noten. Het recept is makkelijk te maken en een lekker begin van de dag. 

Voor 1 persoon als ontbijt:

70 g havervlokken of havemout
3,5 dl (soja)melk
snuf kaneelpoeder
snuf kardemompoeder
suiker indien gewenst
50 g noten naar keuze (ik gebruikte pecans en walnoten)
2 speculaaskoekjes
+/- 80 g mandarijnpartjes uit blik

  • Doe de havervlokken samen met de (soja)melk, een flinke snuf kaneel en een klein snufje kardemom (want die wordt snel overheersend) in een pannetje. Desgewenst mag je ook suiker toevoegen, maar dat vind ik zelf niet nodig. Breng het geheel met het deksel op de pan aan de kook onder regelmatig roeren.
  • Eens aan de kook, zet je het vuur op laag en laat je het geheel nog 1 à 5 minuten zachtjes koken, totdat het geheel begint in te dikken. De kooktijd hangt erg af van het type havermout dat je gebruikt. Met instant-havermout van bepaalde merken gaat het heel erg snel, terwijl rustieke havervlokken duidelijk meer tijd nodig hebben. Laat de havermoutpap daarna nog 5 minuutjes met het deksel op de pan rusten om in te dikken.
  • Intussen maken we de topping. Breek de speculaasjes in stukken en doe ze samen met de noten in een hakmolen of blender. Hak ze heel kort, want we wel willen nog stukjes en geen poeder. Je kunt ze ook fijnhakken met een groot mes en een snijplank natuurlijk.
  • Doe de havermout in een kom. Verdeel de mandarijnpartjes rondom en werk af met speculaas-notenkruimels in het midden.

Dien meteen op - warm natuurlijk.

havermout


Meer met havermout!

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama