Open menu

Afgelopen dinsdag kon je hier Jessi's recensie van het bakboek Klassiekers van Paul Hollywood lezen. Vandaag een recept uit dit boek voor hartige soesjes met romige champignons. Ideaal voor een Feestelijke Zaterdag!

Dit recept voelt een beetje retro, en dat is een goede zaak. De heerlijk hartige smaken in het luchtig knapperige kookdeeg zijn immer een succes.

Hartige soesjes met romige champignons

6 personen

Voor het kookdeeg

100 g boter, in blokjes van ca. 1 cm
Snuf zout
300 ml water
130 g wit broodmeel
1 el fijngehakte tijm
4 middelgrote eieren, losgeklopt
25 g parmezaan, fijngeraspt

Voor de vulling

25 g boter
1 grote (bananen)sjalot
600 g gemengde paddenstoelen, grof gesneden
2 tenen knoflook, grof gehakt
1 tl tijmblaadjes
2 el droge sherry
200 g crème fraîche
Sap van 1 citroen
1 el fijngehakte bladpeterselie
Zout en zwarte peper

Materialen

Bakplaat

  • Verwarm je oven voor op 220 °C. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
  • Doe, om de soesjes te maken, de boter, het zout en het water in een grote steelpan. Verwarm zachtjes tot de boter is gesmolten en breng vervolgens aan de kook. Haal meteen van het vuur en kiep het meel en de tijm erbij. Mix met een houten lepel tot je een gladde bal hebt die de rand van de pan schoon laat.
  • Klop nu met krachtige slagen de losgeklopte eieren beetje bij beetje door het warme deeg. Dit is even hard werken! Hoe meer ei je toevoegt, hoe stijver en glanzender het deeg wordt. Hou op zodra het deeg losser begint te worden – je hebt dan (bijna) al het ei opgebruikt.
  • Maak 6 grote hoopjes deeg op het bakpapier. (Je kunt het deeg ook in een spuitzak scheppen en 6 bolletjes op het bakpapier spuiten.) Strooi de parmezaan gelijkmatig over de hoopjes deeg.
  • Bak in het midden van de oven tot de soezen goed gerezen zijn en goudbruin. Draai de oventemperatuur omlaag naar 190 °C en bak nog 30 minuten tot ze van binnen gaar zijn. De soezen horen knapperig en droog te zijn. Splijt, zodra ze uit de oven komen, een kant van elke soes open zodat de stoom kan ontsnappen. Laat ze op een taartrooster afkoelen.
  • Smelt voor de vulling de boter met de olie in een grote koekenpan. Voeg de sjalot toe en fruit enkele minuten tot de sjalot zacht maar niet gekleurd is. Voegde paddenstoelen, knoflook en tijm toe. Roerbak 10 minuten op hoog vuur tot de paddenstoelen boterig en zacht zijn, ongeveer tot de helft geslonken en al het vocht is verdampt.
  • Voeg de sherry en crème fraîche toe en laat zo’n 10 minuten bubbelen en inkoken. Roer het citroensap en de peterselie erdoor en breng op smaak met zout en flink wat zwarte peper.
  • Snijd alle soesjes helemaal doormidden. Vul ze met de warme paddenstoelenvulling en serveer. Lekker met een groene salade.


Meer hartige baksels voor een Feestelijke Zaterdag!

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama