Open menu

gegratineerdwitlofkleinGegratineerd witlof, chicon (au) gratin in het Belgisch Frans, is één van de klassiekers uit de Belgische keuken. Het blijft een populair gerecht thuis, op restaurant en ook als kant-en-klaarmaaltijd in de supermarkt. De klassieke plak ham hadden we kunnen misschien vervangen door vegetarische boterhamworst, maar we hebben besloten om ze gewoon weg te laten. Ronde plakken worst rond het witlof draaien is ook maar een gefriemel. In plaats daarvan maken we er lekker onze eigen versie van met een saus die rijker - en lekkerder - is dan gebruikelijk. Serveer met aardappelpuree of met een stukje brood.

 Voor 2 personen.

4 stronkjes witlof
20 g boter
2 dl water 
zout

Voor de saus:

25 g boter
25 g bloem
2,5 dl melk
50 g geraspte oude kaas
½ tl gedroogde tijm
½ tl Franse mosterd
zout en peper

Voor het gratineren:

1 el paneermeel
75-100 g geraspte oude kaas
boter om in te vetten

  • Snij de onderkant van het witlof. Snij met de punt van een scherp mesje de hard kern weg. Verwijder eventueel loszittende bladeren.
  • Smelt de boter in een pan of pot met dikke bodem. Bak hierin het witlof enkel minuten totdat het licht gekleurd is. Voeg nu het water in zout toe en laat het zo'n 25 minuten stoven met het deskel erop totdat het witlof gaar is. Draai het witlof regelmatig om. Wees wel voorzichtig dat het niet uitelkaar valt. Wanneer het witlof gaar is, laat je het goed uitlekken. Zet opzij.
  • Nu maken we de saus. Smelt 25 g boter in een steelpannetje en de bloem toe. Laat deze 1 à 2 minuten meebakken. Voeg nu beetje bij beetje al roerend de melk toe. Laat de saus daarna in minuut doorkoken en haal van het vuur. Meng er nu beetje bij beetje de kaas door. Voeg ook de tijm en de mosterd toe. Kruid af met peper en zout. Warm de saus nu even door om zeker te zijn dat de kaas volledig gesmolten is, aangezien de hoeveelheid kaas best wel groot is. Zet opzij.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Vet een ovenschaal in met boter. Ik gebruikte een lasagneschotel van 15 cm bij 21 cm. Leg hier in de stronkjes witlof en bedek ze met de saus. Betrooi met het paneermeel en daarna met de kaas. Leg er nog een paar zeer kleine klontjes boter bovenop. Bak in de voorverwarmde oven op 180 graden gedurende 20 minuten.
  • Haal het gegratineerde witlof uit de oven en laat het een paar minuten rusten voor het op te dienen.

Geef er puree of brood bij.

gegratineerdwitlof


Meer witlof!

 

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama