Open menu

auberginepomegranate Feasts Sabrina Ghayour introUit het boek Feasts van Sabrina Ghayour plaatsten we eerder al het recept voor een perentaart met tijm en custard. Vandaag hebben we een Midden-Oosters recept uit dit boek. Door de pittige harissa, zoete granaatappelmelasse en knapperige pistachenoten wordt deze granaatappel-auberginesalade erg feestelijk.

Voor 6-8 personen

250-300 ml plantaardige olie
2-3 grote of 5 kleine aubergines, in blokjes van 5 cm
2 el olijfolie
150 ml granaatappelmelasse (o.a. Midden-Oosterse supermarkt)
1 volle el rozenharissa (online verkrijgbaar) of gewone harissa
2-3 el vloeibare honing, plus extra naar smaak
2 volle el tomatenpuree
2 sneetjes zuurdesembrood van 1 dag oud, in blokjes (als je vers brood gebruikt, rooster het dan kort en laat 1 uur drogen)
150 g zongedroogde tomaten in olie, uitgelekt en in de breedte in reepjes
30 g bladpeterselie, fijngehakt
200 g granaatappelpitjes
100 g pistachenoten
zeezoutvlokken

  • Schenk de plantaardige olie in een hoge pan en verhit op middelhoog vuur. Leg een dubbele laag keukenpapier op een bord.
  • Bak de aubergines 10 tot 15 minuten in de hete olie en roer om de paar minuten door zodat de aubergine niet aanbrandt, tot de aubergine gaar en aan alle kanten diep goudbruin is. Aubergine heeft veel olie nodig om goed te bakken, dus voeg meer olie toe als de pan droog wordt.
  • Schep de gebakken aubergine met een metalen schuimspaan op het bord met keukenpapier. Leg er nog 2 stukken keukenpapier op en druk voorzichtig op de aubergine om de overtollige olie op te nemen. Laat afkoelen.
  • Meng de olijfolie met de granaatappelmelasse, de harissa, de honing en de tomatenpuree in een grote kom goed door elkaar. Voeg de blokjes brood toe en schep erdoor.
  • Voeg de afgekoelde aubergines, de zongedroogde tomaten, de bladpeterselie, de granaatappelpitjes en de pistachenoten toe en breng goed op smaak met zout. Schep alles goed door elkaar. Voeg eventueel naar smaak meer honing toe om de zure smaken in balans te krijgen.
  • Dek de kom af met plasticfolie en laat de salade 30 minuten op kamertemperatuur staan.

Deze salade kun je ook de dag ervoor bereiden en een nacht in de koelkast laten staan. Roer voor het serveren goed door.

auberginepomegranate Feasts Sabrina Ghayour


 Meer aubergine!

  Meer Sabrina Ghayour!

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama