Open menu

portobello cheeseburger thbBehalve van koken, houd ik ook erg van reizen. Afgelopen week was ik in New York. The Big Apple, The City That Never Sleeps, Sin City… vol zondige lekkernijen. Hotdogs, pretzels, bagels met roomkaas, cheesecake en natuurlijk: hamburgers. Nu zit er in een hamburger over het algemeen weinig ham, maar echt vegetarisch is hij niet te noemen. Maar de New Yorkers maken een heerlijk alternatief: de portobello-cheeseburger!

Door de stevige paddenstoelstructuur van de portobello en de krachtige smaken in de marinade en de kaas zijn zelfs vleesliefhebbers blij te maken met deze burger. Bovendien is hij perfect te combineren met avocado, iets waar vegetarisch New York ook dol op lijkt te zijn.

Cheeseburger met portobello en avocado-crush

voor twee burgers

Voor de marinade:
2 el balsamico-azijn
2 el sojasaus
4 el olijfolie
1 tl gedroogde Italiaanse kruiden
1 tl gerookt paprikapoeder
1 teen knoflook, geplet met schil

Voor de crushed avocado:
1 rijpe avocado
sap van een kwart citroen
½ tl cayunkruiden
snufje zout

Voor de burgers:
2 portobello’s of reuzenchampignons
50 g geraspte pittige kaas (ik gebruikte Emmenthaler)
2 (harde) broodjes (ik gebruikte een Italiaanse bol)
1 ui
beetje olie om in te smeren
1 tomaat
een handje veldsla
een beetje (zelfgemaakte) mayonaise of milde aioli

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Begin met de marinade. Roer alle ingrediënten goed door elkaar en zorg dat het paprikapoeder niet klontert. Verwijder de steel van de portobello’s, smeer ze aan beide kanten goed in met de marinade en stop ze, samen met de rest van de marinade, in een ziplock zakje. Laat dit zo een halfuurtje staan, en hussel af en toe voorzichtig met het zakje, zodat de marinade overal lekker intrekt.
  • Leg de portobello’s met de bolle kant naar beneden met de marinade in een ovenschaal en verdeel de kaas erover. Zet in de oven en bak in 20 minuten gaar en mals, met een goudbruin kaaskorstje.
  • Prak de avocado grof met een vork en meng er citroensap, cayunkruiden en een beetje zout door.
  • Snij de ui in dikke plakken. Besmeer de dikke uienplakken met een beetje olie en grill ze in een grillpan goudbruin en gaar.
  • Snij de tomaat in plakjes.
  • Snij de broodjes door, besmeer het snijvlak licht met wat olie en leg ze met het snijvlak naar beneden eventjes in de hete grillpan, zodat ze een lekker knapperig laagje krijgen.
  • Nu is het tijd om de burger in elkaar te zetten! Smeer een beetje mayonaise of milde aioli op de snijvlakken van de broodjes. Beleg de onderste helft met wat veldsla, de portobello, de uien, tomatenplakjes en als laatste de crushed avocado. Zet de bovenste helft van de broodjes erop en klaar is Kees!

Lekker met een frisse salade en verse frietjes.

portobello cheeseburger

 


Meer vegaburgers!

Marleen, gastredacteur, reist graag, kookt graag en wordt blij van markten met veel verse producten

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama