Open menu

maccheesetaartthumbDeze mac and cheese minitaartjes heb ik in Schotland leren kennen. Hoewel ik de twee dagen ervoor ook al macaroni met kaas gegeten had, kon ik toch de verleiding niet weerstaan. Ik heb het recept niet letterlijk gekopieerd, maar eerder verwerkt tot een meer Belgisch-Nederlandse versie.

De taartjes zijn erg leuk voor bij de borrel of als aperitiefhapje, maar ook als voorgerecht. De Schotten serveren ze als hoofdgerecht met friet en een salade. Dat doen ze trouwens ook met gewone macaroni met kaas en hartige taarten.

Mac and cheese

voor 10 minitaartjes

Voor de macaroni met kaas
65 g macaroni
140 g geraspte oude Goudse kaas
2,5 dl melk
0,5 dl droge witte wijn
25 g boter of margarine
20 g bloem
½ tl zout
peper
3 el paneermeel

Voor het deeg:

200 g bloem
100 g koude boter + extra om in te vetten

1 ei

1 tl zout

1 el koud water

 

  • Kook de macaroni gaar volgens de aanwijzigingen op de verpakking.
  • Smelt de boter in een pannetje en voeg al roerend de bloem toe en bak deze twee minuten mee. Voeg nu al roerend met een garde beetje bij beetje eerst de melk toe en daarna de witte wijn. Het is belangrijk dat er geen klontjes meer in de saus zitten. Breng het geheel terug aan de kook en laat een minuut doorkoken. De saus is nu vrij dun voor een bechamel, maar dat is net de bedoeling.
  • Haal het pannetje van het vuur en roer nu de geraspte oude kaas door de saus. Breng de saus op smaak met peper en zout. Voeg nu de macaroni toe en breng alles kort terug aan de kook.
  • Als je wil, kun je de macaroni met kaas nu al serveren, maar in dit recept gaan nog een stapje verder. Zet de macaroni aan de kant en laat hem (lichtjes) afkoelen.
  • Doe de bloem en het zout in een ruime kom. Snij de koude boter in kleine blokjes en voeg ze bij de bloem. Kneed de boter en de bloem met de je vingertoppen tot een korrelig deeg. Voeg het ei toe en vorm een deegbal van het geheel. Kneed er tot slot nog één eetlepel ijskoud water onder.
  • Verdeel het deel in tien gelijke balletjes. Gebruik de deegballetjes om telkens één ingevet vormpje van een muffin- of cupcakebakblik mee te bedekken. Vul de vormpjes met de macaroni met kaas. Bestrooi ze lichtjes met paneermeel en werk af met de geraspte kaas.
  • Bak de taartjes gedurende 30 min in een voorverwarmde oven op 200 graden. Haal de taartjes daarna uit de vormpjes, laat ze iets afkoelen alvorens te serveren. Dien op met mosterd of ketchup.

maccheesetaart

 

Tips:

  • Geen oude kaas in huis? Gebruik dan jonge kaas en voeg wat mosterd toe voor een scherpere smaak. 
  • Geen zin in witte wijn? Vervang de witte wijn dan door melk.
  • In Belgische supermarkten is de 'elleboogjesmacaroni' vaak niet te vinden. Gebruik in dat geval een andere kleine pastavorm. Bij de Belgische Albert Heijn vind je de macaroni wel.
  • Vegan mac and cheese? Een leuk recept vind je hier.
  • Meer lekkers voor de Vrijdag Snackdag vind je natuurlijk in ons kookboek.

 Meer kaas!

 

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama