Open menu

Een paar dagen geleden plaatsten we een bespreking van het boek Feest voor Iedereen van Alexandra Besel, dat van Machteld 4 sterren kreeg. Vandaag een recept uit dit kookboek voor een feestelijk hapje zonder gluten, dierlijke ingrediënten en zelfs (heel praktisch) bordjes! Later deze maand hebben we nog een recept voor worteltaartbonbons uit Feest Voor Iedereen.

Ik ben een pragmatisch mens. Als ik weet dat ik veel gasten krijg, probeer ik in ieder geval een deel van mijn eten als fingerfood te presenteren, want dat scheelt weer afwas na het feest. Deze roodlofschuitjes passen prima in die pragmatische aanpak, geen bestek of bordje nodig!

Voor 10 stuks

150 g gedroogde groene linzen
4 radijsjes, in fijne reepjes
½ stengel bleekselderij, in dunne boogjes
¼ rode ui, heel fijn gesnipperd
1 friszure appel, ongeschild en in heel kleine blokjes
½ bloemkool, in roosjes
½ tl fijn zeezout
handjevol fijngesneden verse peterselie
handjevol fijngesneden verse muntblaadjes
10 blaadjes roodlof
1 rijpe avocado, in plakjes
2 el zoete dukkah (zie hieronder)

Dressing:

sap en rasp van 2 biologische limoenen
1 el grove mosterd (zie recept blz. 20)
½ el ahornsiroop
3-4 el olijfolie
¼ tl gerookte-paprikapoeder

  • Kook de linzen in ruim water gaar volgens de instructies op de verpakking. Giet af en doe in een kom.
  • Meng de linzen met de radijs, bleekselderij, ui en appel.
  • Klop een dressing van de dressingingrediënten, schenk hem over het linzenmengsel en schep voorzichtig om.
  • Maak met behulp van een grove rasp of keuken-machine rijstkorrels van de bloemkoolroosjes. Doe de bloemkoolrijst in een vergiet en bestrooi met het zout. Laat 10 minuten staan. Het zout trekt vocht uit de bloemkool.
  • Doe de bloemkoolrijst in een kaasdoek of schone theedoek zonder zeepluchtjes en knijp er zoveel mogelijk vocht uit. Je kunt de bloemkoolrijst rauw gebruiken of garen door de rijst 1-2 minuten om te scheppen in een droge koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur. Laat de rijst afkoelen.
  • Doe de rijst in een royale kom en meng met de fijngesneden munt en peterselie. 
  • Leg de roodlofblaadjes op een mooi bord. Schep een lepel bloemkoolrijst in de schuitjes; druk hem een beetje plat met de bolle kant van de lepel. Schep daarna wat linzensalade op de rijst. Leg er een plakje avocado op en bestrooi met dukkah.

Zoete dukkah

Dukkah is een geurig Egyptisch noten-kruidenmengsel dat zelfs het saaiste gerecht nog een kick kan geven. Ik heb een zoete voor je gemaakt. Strooi het over romige (schapen)yoghurt, een pittige soep of bijvoorbeeld over een smeuïge worteltaart; de zon begint spontaan te stralen!

65 g mix van ongezouten rauwe hazelnoten, amandelen, pecan- of walnoten
45 g sesamzaad
zaad van 4 groene kardemompeulen
½ tl korianderzaad
1 tl venkelzaad
65 g ongezouten rauwe pistachenoten
3 gedroogde dadels (geen medjoul), ontpit en in stukjes  
3 gedroogde vijgen, in stukjes
1 el kaneel
½ tl geraspte nootmuskaat
snufje fijn zeezout

  • Rooster de noten zonder de pistaches in een droge pan op middelhoog vuur tot ze goudbruin zijn en heerlijk gaan ruiken. Dit duurt een paar minuten. Laat de noten niet verbranden, want dan worden ze bitter. Laat op een bord afkoelen. Doe hetzelfde met het sesamzaad.
  • Rooster vervolgens kardemom, koriander- en venkelzaad in een droge pan op middelhoog vuur. Zodra de kruiden beginnen te kleuren en geuren haal je de pan van het vuur. Maal de geroosterde kruiden fijn in een vijzel of elektrisch molentje.
  • Doe de geroosterde noten en de rauwe pistachenoten in de keukenmachine en pulseer tot je notenkruimels hebt. Pulseer niet te lang want dan krijg je notenpasta. Doe de notenkruimels in een royale kom en zet opzij.
  • Doe hetzelfde met de gedroogde dadels en vijgen; pulseer tot je ‘kruimels’ hebt. Meng ook nu niet te lang. Voeg deze kruimels toe aan de notenkruimels in de kom. Voeg de gemalen geroosterde kruiden, kaneel, nootmuskaat en het zeezout toe en roer alles goed door. Doe de zoete dukkah in een schone, goed afsluitbare pot. Het mengsel blijft zeker twee maanden goed op smaak.

Feest voor iedereen - Alexandra Besel
prijs: €19,95
ISBN: 9789059566644
Zachte kaft | 160 Pagina's | Fontaine Uitgevers B.V.


Meer feestelijke hapjes!

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama