Open menu

Gastredacteur Marleen houdt van reizen. Onlangs was ze in het koude IJsland, waar ze warme paddenstoelensoep in een broodje geserveerd kreeg. Een leuke serveertip voor de lunch of brunch de komende paasdagen! Je maakt het zo:

Eind februari reisde ik door het prachtige IJsland. Een betoverend land, met bevroren watervallen, hete geisers en magisch noorderlicht en een echte aanrader, ook in de winter. Vol verbazing heb ik het waanzinnige en ruige landschap bewonderd en ik kon geen genoeg krijgen van de besneeuwde bergen, kristalheldere meren en rendieren langs de weg.

Maar bij de voorbereidingen van mijn reis ging mijn culinaire en vegetarische hart niet echt sneller kloppen. In een land waar rotte haai en walvissushi in menig restaurant op de menukaart staan, zal vast niet veel te ontdekken zijn op eetgebied, dacht ik, en ik bereidde me voor op veel pizza en pasta. Het viel me behoorlijk mee moet ik toegeven, en al moet je er soms een beetje naar zoeken, ook in IJsland kun je prima vegetarisch eten. Er is in Reykjavik zelfs een vegetarisch/veganistisch/rawfood-restaurant!

Maar na de lange reis van Eindhoven naar Reykjavik had ik het koud, was ik moe en had ik honger. Geen zin in fancy rawfood-fratsen, ik had gewoon zin in iets warms. En snel een beetje! Een klein donker kroegje bood mij een warme en knusse uitpufplek. Op het menu: soep. Vega of vlees was de keus, geserveerd in een grote bol brood. Een perfecte start van een fantastische reis!

Paddenstoelensoep in brood

voor zes personen

1 l water
25 g gedroogde paddenstoelen
1 ui
1 flinke teen knoflook
100 g boter
500 g verse gemengde paddenstoelen (ik gebruikte 350 g witte champignons en 150 g oesterzwammen)
1 el verse tijm
100 ml witte wijn
2 paddenstoelenbouillonblokjes (Albert Heijn verkoopt deze o.a.)
200 ml room
2 el verse (blad)peterselie
versgemalen peper, naar smaak
6 grote harde broodjes (ik gebruikte Italiaanse bollen)

  • Breng het water aan de kook.
  • Spoel de gedroogde paddenstoelen goed schoon onder de kraan en week ze zo'n 25 minuten in een halve liter van het hete water.
  • Schil en snipper ondertussen de ui en de knoflook, en borstel (zo nodig) de verse paddenstoelen schoon.
  • Smelt 50 gram boter in een soeppan en fruit hierin de ui en knoflook op een laag vuur glazig.
  • Snij driekwart van de verse paddenstoelen grof en bak ze mee met de ui en knoflook.
  • Ris de tijmblaadjes van de takjes en voeg ze toe bij de uien en paddenstoelen.

  • Giet de gewelde paddenstoelen af, maar bewaar het vocht. Bak ze ongeveer vijf minuten mee met het uien/paddenstoelenmengsel.
  • Als de paddenstoelen lichtbruin beginnen te kleuren, blus je het mengsel af met de witte wijn. Laat de wijn een beetje verdampen en voeg het paddenstoelenvocht, de rest van het gekookte water en de bouillonblokjes toe.
  • Laat dit tien minuten zachtjes koken. Roer af en toe door.

  • Snij ondertussen de achtergehouden paddenstoelen in fijne reepjes.
  • Smelt de overige 50 gram boter in een koekenpan en bak de fijngesneden paddenstoelen in vijf minuten tot ze lichtbruin zijn. Draai dan het vuur uit.
  • Hak de bladpeterselie fijn en roer dit door de gebakken paddenstoelen. Breng op smaak met versgemalen peper en eventueel een beetje zout.
  • Pureer de soep met een staafmixer, voeg de room toe en mix nog eens goed door met de staafmixer. Breng op smaak met versgemalen peper.

  • Snij een dunne plak van de onderkant van de broodjes, hol ze uit en schenk de soep in de uitgeholde bolletjes (zie de foto).
  • Garneer met een flinke lepel gebakken paddenstoelen.
  • Eet smakelijk!


Meer soep voor een fijne paasbrunch!

Marleen, gastredacteur, reist graag, kookt graag en wordt blij van markten met veel verse producten

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama