Open menu

Bietensoep klein

Doorgaans koop ik mijn groenten in de supermarkt, maar soms maak ik een omweg om bij de biologische groenteboer een beter aanbod te vinden. Daar vond ik onlangs gele biet, niet te verwarren met gele raap. Een deel ging in de stamppot. Erg aan te raden, maar niet spannend genoeg voor een recept op Vegatopia, want het blijft een standaardstamppot met één deel groente en twee delen aardappel. Hierna maakte ik zonder recept in het achterhoofd een soep met de overgebleven gele biet. De ongekruide soep had duidelijke wat meer pit nodig. Na toevoeging van kerrie madras, garam masala, wat chilipoeder en wat room was de soep goed op smaak. De pit van de kruiden biedt het nodige tegengewicht aan het zoete van de gele biet. In plaats van room had ook kokosmelk gekund, maar dat had ik nu net niet in huis.

400 g gele biet
150 g wortel
100 g aardappel
1 ui
2 teentjes knoflook
1 laurierblad
1l water
1 groentebouilonblokje (voor 5 dl vocht)
1 tl kerriepoeder
1 tl garam masala
chilipoeder
0,5 dl room
zout
olie om te bakken

  • Schil de biet, de aardappel en de wortel en snij ze in blokjes. Hak de ui fijn. Snij de knoflookteentjes in plakjes.
  • Bak de ui glazig in wat olie in een ruime soeppan. Voeg de biet, de aardappel, de wortel, de knoflook en het laurierblad toe en laat 10 minuten meebakken - op middellaag vuur, met het deksel op de pan en onder regelmatig roeren.
  • Voeg het water en het bouillonblokje toe en breng het geheel aan de kook. Laat een kwartiertje zachtjes koken, of totdat de groenten gaar zijn.
  • Verwijder het laurierblad en voeg de kerry madras, de chili en de garam masala toe. Pureer de soep met de staafmixer.
  • Werk af met de room en breng op smaak met zout.

Bietensoep groente

Bietensoep


Meer soep van knolgroente!

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama