Open menu

Over precies twee weken vindt in Sao Paulo de aftrap plaats van het WK voetbal. Onze gastredacteur Sven is al maanden in Zuid-Amerikaanse sferen (qua eten dan) en na de Peruaanse keuken te hebben ontdekt, is het nu tijd voor de Braziliaanse!

Peulvruchten maken een belangrijk deel uit van de dagelijkse voeding in Zuid-Amerika en dus ook in Brazilië. Het bekendste bonengerecht is feijoada. Dit was oorspronkelijk de dagelijkse kost voor de slaven: de restjes vlees en de mindere stukken werden gestoofd en vermengd met zwarte bonen. Geleidelijk aan heeft men het gerecht verfijnd en is het doorgedrongen tot alle lagen van de bevolking.

Om aan te tonen dat er nog meer bonengerechten zijn dan enkel feijoada, maken we een 'tutu de feijão', een typisch gerecht uit de binnenlanden van de staten São Paulo en Minas Gerais. Voor Brazilianen is dit gerecht een voorbeeld van de tropische keuken. Je kan hiervoor zowel bruine bonen als zwarte bonen gebruiken. Traditioneel gebruik je bij zwarte bonen maniokmeel* als bindmiddel en bij bruine bonen maïsmeel.

Tutu de feijão

voor twee personen

1 ui
olie
2 teentjes knoflook
oregano
peper
kerriepoeder (optioneel)
2 vegetarische worsten
250 g gekookte bruine of zwarte bonen (bv. uit blik)
2 el maïsmeel of maniokmeel*
zout
peterselie
kookvocht van de bonen

  • Hak de ui fijn en bak deze glazig in een hete pan met een beetje olie.
  • Voeg hierbij de fijngehakte teentjes knoflook, de oregano, de peper en eventueel wat kerriepoeder.
  • Snij de worsten in plakjes en bak ze even aan beide kanten.
  • Voeg de bonen en ongeveer 1 à 1,5 dl kookvocht toe breng alles aan de kook. Wanneer je bonen uit blik gebruikt, kieper dan de hele inhoud van het blik in de pan inclusief het vocht. (Vind je dit maar niks? Giet dan de bonen af en voeg dan water toe maar hou dan een lepel bonen apart die je met een vork fijnprakt en daarna bij de rest voegt om toch een dikkere saus te krijgen. Deze techniek wordt in Brazilië veel gebruikt om de saus dikker te maken.)
  • Voeg het meel toe, roer alles goed om en laat nog een paar minuten meebakken. Je maakt het gerecht zou dik als je zelf wil. Je kunt altijd meer vocht of meer meel toevoegen naar smaak.
  • Breng op smaak met zout en strooi er wat fijngehakte peterselie over.
  • Serveer met rijst.


* Mocht je maniokmeel kunnen vinden, let dan op dat je meel koopt met een stevige korrel en geen sneeuwwit maniokzetmeel (polvilho in het Portuguees). Gebruik desnoods polenta.

Wil je weten hoe een Braziliaan dit klaarmaakt? Klik dan hier.

 


Meer Braziliaans!

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama