Open menu

Aardappelgoulash kleinGoulash is het nationale gerecht van Hongarije en houdt het midden tussen een stoofpot en soep. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van hoe je het klaarmaakt. Een leuke variant van goulash is aardappelgoulash waarin - je raadt het al - niet het vlees maar de aardappel de hoofdrol speelt. Hiervan bestaan ook heel wat verschillende versies, die zowel opgeëist worden door Hongarije als door Oostenrijk. Omdat beide landen elkaar erg beïnvloed hebben in het verleden is dit niet heel verwonderlijk. Deze discussie laten we verder links liggen en we maken onze eigen versie met bruine bonen voor een extra vullend gerecht.

Voor 3-4 personen als hoofdgerecht

2 middelgrote uien
2 tenen knoflook
1 laurierblad
1 volle el tomatenpuree
800 g zachtkokende (kruimige) aardappels
2 el zacht paprikapoeder
1 tl marjolein
5 dl water
1 groentebouillonblokje (voor 5 dl vocht)
1 el appel- of ciderazijn
240 g bruine bonen of borlottibonen (1 glas of blik)
2 el fijngehakte peterselie
zure room naar smaak
peper en zout
olie of boter om te bakken

  • Maak de uien schoon, snij ze in tweeën en daarna in halve ringen. Bak ze in wat olie of boter in een tiental minuten zacht op een niet te hoog vuur in een ruime (gietijzeren) pan. Voeg ook het laurierblad en tegen het einde de fijngehakte knoflook.
  • Schil intussen de aardappels en snij ze in niet al te grote stukken.
  • Wanneer de uien zacht zijn, roer je er de tomatenpuree onder en bak je deze even mee. Voeg nu de aardappels toe, samen met het paprikapoeder en de marjolein. Roer goed en doe er vervolgens een halve liter water bij, samen met het ciderazijn en het bouillonblokje. 
  • Breng de goulash met deksel op dan pan aan de kook en laat 20-25 minuten zachtjes koken. Roer af en toe door. Na een kwartiertje voeg je de bruine bonen of borlottibonen toe. Mijn eerste idee was bruine bonen, maar omdat je die in België niet overal vindt, heb ik borlottibonen genomen. Het gerecht is gaar wanneer de aardappels mooi zacht zijn en het geheel ingedikt is.
  • Voeg de fijngehakte peterselie toe en werk af met peper, eventueel wat zout en wat extra marjolein.

Serveer de aardappelgoulash met een dot zure room. Geef er brood bij.

Aardappelgoulash


Meer Hongaars en Oostenrijks!

 

 

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama