Open menu

parijsmetrothumbOp het eerste gezicht is Frankrijk niet bepaald een paradijs voor vegetariërs en veganisten. In kleinere steden moet je soms echt hard zoeken om iets te vinden en kom je uiteindelijk meestal niet verder dan pannenkoek of pizza. Door dit cliché had Parijs lang tijd ook geen goed imago, terwijl op het vlak van vegetarisme en veganisme de stad op hetzelfde niveau staat als Londen en Berlijn! Het aanbod in Parijs is goed, betaalbaar en breidt nog elke dag uit. Hier geven we een aantal leuke adressen voor vegetarische fastfoodplekken in de stad. Tot slot geven we ook nog een tip om extreem goedkoop maar toch lekker te eten in het hartje van de stad.

Enkele algemene tips: blijf niet de hele tijd rond de Eiffeltoren hangen, vermijd de toeristenrestaurants en de veel te dure gastronomie. Er zijn genoeg plekken waar je snel, lekker en betaalbaar kan eten in Parijs, zoals deze vega fastfoodplaatsen die we voor je uitgetest hebben. 

L'As du Fallafel

East Side Burgers

Hank Burger

Hank Pizza

Hot Vog

Maoz Vegetarian

Rue du Faubourg-Saint-Denis

Pâtisserie Végétale (VG Patîsserie)

Vegan Folie's

Wild & The Moon Corner

Budgettip: Flunch & Picard

L'As du Fallafel

Dit is het populairste en oudste falafel- en kebabrestaurant in de stad, gelegen in het hart van de oude Joodse buurt. Laat je zeker niet afschrikken door de wachtrij die even lang lijkt als die voor het Louvre: alles verloopt immers zeer efficiënt. Je bestelt en betaalt al in de wachtrij, waardoor er geen tijd verloren gaat. Ondanks de drukte op zondagmiddag had ik mijn broodje falafel in tien minuten. De wachttijd voor een zitplaats binnen werd geschat op 40 minuten. Het is geen vegetarisch restaurant, maar als gevolg van de Joodse spijswetten worden vlees en falafel strikt gescheiden van elkaar bereid en verkocht.

Voor een groot broodje falafel met rauwkost en gegrilde aubergine betaal je €6. Erg lekker en vullend.

L'As du Fallafel
Rue des Rosiers 32-34
75004 Parijs
Zaterdags gesloten

Parijsasdufallafel

East Side Burgers

banniere siteDit is het oudste vegetarisch fastfood restaurant in de stad. Hier vind je hamburgers, hotdogs, quiche en ook een uitgebreid gamma aan vegan desserts. Hun aanbod is zowel vegetarisch als veganistisch. Alles gerechten kan je meenemen of opeten in de gezellige kelderruimte. Een menu met hamburger, friet en een drankje kost €11. 

East Side Burgers 
Boulevard Voltaire 60 
75011 Parijs

Hank Burger

De eerste vestiging van dit volledig veganistische hamburgerrestaurant werd in 2014 geopend in de Rue des Archives door een aantal mensen die hetzelfde ideaal ondersteunen. De bediening is erg vriendelijk en vlot. De eetruimte is op de eerste etage. Deze is ingericht als een gezellige Parijse zolderkamer. Veganaise, maar ook ketchup en mosterd, kun je 'bijtanken' zoveel je wil aan de grote bussen met handpomp. Dit is persoonlijk mijn favoriete eetplaats in Parijs.

Ze hebben vier klassieke burgers en één "Touriste", een burger die wisselt naar gelang zijn reizen. Voor een burger met salade of friet en een drankje betaal je €12. Voor een menu met een dessert betaal je €14. Tip: als drank kan je ook een koffie voor bij het dessert vragen en een gratis glas water voor bij het hoofdgerecht. Gratis water krijg je trouwens in elk restaurant in Frankrijk aangezien die per wet bepaald is.

Inmiddels hebben ze trouwens twee hamburgerrestaurants in Parijs en eentje in Lyon.

Hank Burger
Rue des Archives 55
75003 Parijs

Rue Rochehouart 8
75009 Parijs

parijshankfacade

parijshankburger

Hank Pizza

Sinds augustus 2016 heeft Hank uitgebreid. Niet met een tweede hamburgerrestaurant, maar met een veganistische pizzeria. Het restaurant ligt op slechts 400 meter van Hank Burger en het concept is gelijkaardig. Ze hebben vier verschillende stukken pizza en één "Touriste", een stuk pizza dat wisselt naar gelang zijn reizen. Voor twee stukken pizza met een salade, een dessert en een drankje betaal je €16. Voor twee stukken pizza met ofwel een dessert ofwel een salade en zonder drankje betaal je €12. Tip: als drank kan je ook een koffie voor bij het dessert vragen en een gratis karaf water nemen voor bij het hoofdgerecht. 

Het restaurant is erg gezellig ingericht en vrij ruim voor Parijse normen. De pizza heeft een duidelijke Franse invloed, maar is daardoor niet slechter. Zo heb je bijvoorbeeld "La Montagnarde", met aardappels, champignons, rode uit en vegan kaas. Ze hebben ook klassiekere pizza's en zelfs een "Hawaïenne" met ananas en rooktofu. Net zoals hun hamburgerrestaurant is de pizzeria ook een aanrader.

Hank Pizza
Rue des Gravilliers 18
75003 Parijs

parijshankpizza1

Hot Vog

Vlakbij het bekende park Jardin de Luxembourg vind je Hot Vog, een veganistische hotdogtent. Je kan meenemen of ter plekke opeten, maar erg veel plaats is er niet. Als het mooi weer is kan je hem natuurlijk ook in het park opeten. Voor een klassieke hot dog, de “Best Seller”, een drankje en een kokosdessert betaalde ik €9,90. De hot dog is echt lekker en de bediening was uitermate vriendelijk. Een aanrader!

Hot Vog
Rue Vavin 10 bis
75006 Parijs

parijshotvogbroodje

parijshotvoggevel

Maoz Vegetarian

Kennen we die al niet van in Amsterdam en Nijmegen? Dat klopt! In Parijs hebben ze nu ook twee falafelrestaurants op ongeveer vijf minuten wandelen van de Notre-Dame, ze liggen zelfs niet ver van elkaar. Het concept van Maoz is ook hier hetzelfde: voor een broodje falafel met een klein buffet van salade en groenten betaal je €5. Erg handig als snelle en goedkope lunch, niet in het minst omwille van de centrale ligging. Het enige nadeel is de beperkte zitplaats.

Moaz Vegetarian
Rue Xavier Privas 8
75005 Parijs

Rue Saint-André des Arts 36
75006 Parijs

parijsmaoz

Patîsserie Végétale (VG Patîsserie)

Misschien hoort deze niet helemaal thuis in de lijst. Patîsserie Végétale is geen snackbar maar een hoogkwalitatieve banketbakkerij met een gezellige tearoom. Zelf nam ik een “forêt noire” (zwartewoudgebak, €6,40)  ter plaatse en een croissant om mee te nemen. Het gebak was echt lekker en kan, los van het veganistische aspect, de concurrentie aan met de betere banketbakkers van Brussel of Parijs. De prijs is helaas ook even hoog. De meeneemprijzen is zijn wel iets goedkoper. De croissant (€1,15) was van smaak en structuur erg goed. Je hebt wel niet de typische botersmaak, maar ook zeker geen vervelende margarinenasmaak. Een verwenmoment. 

Patîsserie Végétale
Boulevard Voltaire 123
75011 Parijs

parijspatisserievegetale

Vegan Folie's

In deze kleine onopvallende zaak, gelegen in een levendige winkelstraat in het Quartier Latin, krijg je geen hamburgers maar wel veganistisch gebak en belegde broodjes. Ze zijn begonnen met veganistische cupcakes, maar ze hebben beetje bij beetje hun assortiment uitgebreid. Tijdens mijn laatste bezoek had ik een zeer verrassende quiche met artisjok en gerookte tofu (€4). Eerder proefde ik al hun cupcakes (€4).

De winkel is een combinatie van bakkerij en lunchrool en je hebt er ruim plaats om te eten. Een aanrader, ook voor niet-veganisten!

Vegan Folie's
Rue Mouffetard 53
75005 Parijs

Rue du Faubourg-Saint-Denis

Deze straat vlakbij Gare du Nord en Gare de l’Est is helemaal ingepalmd door Indiase winkels en restaurants, vooral gericht op de Indiase gemeenschap. In het hogere gedeelte tussen Rue la Fayette en Boulevard de la Chapelle vind je goede maar betaalbare Indiase restaurants, vooral Zuid-Indiaas en Tamil. Alle restaurants hebben we ruim een vegetarisch aanbod, maar enkele zijn volledig vegetarisch. Deze laatste vind je vooral op het einde van de straat (vlakbij Gare du Nord eigenlijk) en in de zijstraat Rue Cail. Zelf koos ik min of meer toevallig voor het restaurant Chennai Dosa. Voor een Zuid-Indiase thalis betaalde ik €10,90 voor een chai met melk €2,50. Goed, goedkoop en snelle bediening. Door de ligging is het de ideale plek om iets eten net voordat je de trein naar huis neemt. Vegan opties zijn mogelijk, vraag ernaar.

Een andere aanrader is het ketenrestaurant Saravanna Bhavan. Je vindt hen trouwens ook in onder andere Amsterdam en Brussel. Op momenten kan het hier druk zijn. Maar lang hoef je niet te wachten op tafel.

Chennai Dosa
Rue du Fabourg-Saint-Denis 168
75010 Parijs

Saravanaa Bhavan
Rue du Faubourg-Saint-Denis 170
75010 Parijs

In lagere gedeelte tussen Rue la Fayette en Gare de l'Est vind je de goedkopere eetplaatsen, vooral gericht op migranten uit Bangladesh en Pakistan. Hier kan je een een hoofdgerecht vinden voor €5. Het is minder verfijnd, maar toch beter dan de goedkope Pakistaan in London. De meeste plekken hebben een ook een vegetarisch aanbod. Een aanrader voor mensen met een beperkt budget.

Wild & The Moon Corner

In dezelfde straat als Hank Pizza vond ik nog een andere eetplek: Wild & The Moon. Hier vind je sapjes, salades, lunchgerechten, desserten, koffie en thee. Alles is veganistisch en glutenvrij. Hoewel ik geen fan ben van het "gluten-is-ongezond-hoor"-principe, geef ik toe dat dit een leuke plek is waar ik opnieuw naartoe ga. Ik nam er "Coco Matcha", pralines van kokos, matcha en chocolade (5€) en een flinke kan kruidenthee van wilde salie (3,5€). Het is erg gezellig, maar omdat het Parijs is ook erg klein.

Ze hebben ook een grotere locatie een paar straten verder, Wild & The Moon Bar, (Rue Charlot 55) maar deze heb ik nog niet kunnen uittesten voor jullie.

Wild & The Moon Corner
Rue des Gravilliers 25
75003 Parijs

parijswildmoon1

parijswildmoon2


Flunch & Picard

Heb je weinig geld maar wil je toch meer eten dan een stuk stokbrood zonder beleg? Dan is dit wellicht de ideale oplossing! Flunch is de grootste Franse restaurantketen. Ze bieden eenvoudige, goedkope maaltijden aan. Vegetarische hoofdgerechten hebben ze op zich niet, wel hebben ze voor slechts €4,95 per persoon een buffet met groenten, peulvruchten, rijst, pasta en friet. Je kan teruggaan zo vaak je wil. Verwacht geen topgastronomie, maar de kwaliteit is meer dan aanvaardbaar en het aanbod gevariëerd. Hoe vraag je het? Ga met je dienblad naar de kassa en zeg dat je het groentebuffet (buffet de légumes) neemt. Dan krijg je een leeg bord. Water is gratis.

In Parijs heeft Flunch twee vestigingen. Eentje ligt vlak naast het Centre George Pompidou, de andere ligt kortbij het kerkhof van Monmartre. 

Flunch

Pompidou:
Rue Rambuteau 21
75004 Parijs

Montmartre:
Rue Caulaincourt 3
75018 Parijs

Mocht je een magnetron ter beschikking hebben in je hostel of slaapplek, dan kun je ook terecht bij het diepvrieswarenhuis Picard. Ze hebben verschillende prima vegetarische kant-en-klaarmaaltijden vanaf €2. In Frankrijk heeft de keten een uitstekende reputatie. De vegetarische gerechten zijn telkens voorzien van een handig logo. Je vindt hen bijna op elke straathoek, daarom gaan we niet de hele lijst weergeven in dit artikel. Kijk dus op hun website of zoek de dichtsbijzijnde winkel of via Google Maps. 

Fotocredits: L'As Du Fallafel @ Wikimedia/MauchoEagle


Meer vegetarisch op reis!

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama