Open menu

altVleeseters zouden volgens wetenschappers hufters zijn, maar ze dragen tenminste wel onderbroeken. Om ze van hun verslaving te genezen, raden wij vleespleisters of een shocktherapie aan. Een magisch stofje zorgt ervoor dat je voedsel nooit meer bederft. Deze zomer laven we onze dorst met hippe watertjes met rare smaakjes. En Frau Antje wordt 50 jaar! De maand augustus in vogelvlucht.

Gratuliere Frau Antje!

Frau AntjeHang de vlaggen uit - of, beter nog, steek Hollandse vlaggetjes in blokjes kaas - want Frau Antje is 50 jaar geworden. Spiegel Online vierde dit heugelijke feit met een uitgebreid artikel en een fotoserie. Frau Antje, moeten we die kennen? Jazeker, want dat is het lieve, blonde meisje dat bij onze Oosterburen al een halve eeuw reclame maakt voor Hollandse kaas. Meer dan 90% van de Duitsers kent haar, maar in haar vaderland is ze zo goed als onbekend.

Frau Antje is ontsproten aan de pen van de Duitse marketingexpert Hans Willemse, die werkte voor het Nederlandse Zuivelbureau. In haar eerste reclamefilmpje introduceerde Frau Antje de Käsetoast Hawaii, die sindsdien op menig feestje kon worden aangetroffen. Ook de kaasexport groeide explosief. Zo geheel onschuldig is Frau Antje trouwens ook niet: in 1984 poseerde de toenmalige Frau Antje, het fotomodel Ellen Soeters, in de Duitse Playboy - een grof schandaal natuurlijk en ze kon meteen haar biezen pakken. Van harte met je vijftigste verjaardag, lekkere meid, en blijf vooral je best doen!

Genees de hufters van hun verslaving

Roos VonkVleeseters zijn hufters. Aldus onderzoekers van de Radboud Universiteit in Nijmegen en de Universiteit van Tilburg. Althans, mensen die naar een plaatje van een biefstuk hadden gekeken, waren minder geneigd een gestruikelde oma te helpen dan mensen die naar een plaatje van een boom hadden gekeken. En daar kun je natuurlijk een diepzinnige psychologische theorie aan ophangen. De pers smulde weer van dit persberichtje van de mediagenieke professor Roos Vonk, maar of je met zulk onderzoek een Nobelprijs kunt verdienen...

Update 7 september: helaas voor Roos Vonk lijkt het er op dat de gegevens waaraan de theorie was opgehangen, berusten op fraude.

Ook al zijn vleeseters dan blijkbaar hufters, waarschijnlijk zullen zij op 9 september wél gewoon een onderbroek dragen. Die dag zul je wél moeten oppassen voor onderbroekloze dierenactivisten als je toevallig studeert aan de Universiteit van Noord-Texas, want daar is onlangs een strikt veganistische kantine geopend. Een ieder die haar (of zijn) vegetarische worstjes toch liever dichter bij huis zoekt, kan terecht bij Veganz, een strikt veganistische supermarkt in de Duitse hoofdstad. En mocht je toevallig een aantrekkelijke rijpere man zonder slipje tegenkomen, laat hem dan snel een foto opsturen naar PETA, die zoeken momenteel naar de meest sexy vegetariër boven de 50.

Vleesetende hufters die eindelijk hun leven willen beteren, kunnen we de methode Kathy Freston van harte aanbevelen: accepteer dat je verslaafd bent aan vlees, besluit dat je dat niet wilt, denk vooral vaak aan de arme varkens in de slachthuizen, organiseer een vegetarisch feestje en je bent genezen. Zo eenvoudig is dat. Nu hoor ik je denken: vlees eten een verslaving, dat is toch dikke onzin? Dat valt nog te bezien, niemand minder dan Jonnie Boer (topkok van de Librije) heeft deze maand ongeveer hetzelfde beweerd tegenover Ronald Giphart - die sinds anderhalve maand (vrijwel) vegetarisch door het leven gaat. "Het is zoiets als het stoppen met roken. De drang naar vlees is te groot. Misschien moet je aan je arts om vleespleisters vragen."

altMocht je ondanks vleespleisters en positief denken niet van je verslaving af kunnen komen, grijp dan naar de volgende shocktherapie: een artikel van de Amerikaanse schrijver David Sedaris over eten in China onder de veelzeggende titel 'Chicken toenails, anyone?' (hier is de Nederlandse samenvatting van de Papieren Man).

Overigens is vegetarisch eten geen garantie voor een gezond verstand en fijne manieren, getuige bepaalde uitspraken van de Britse zanger Morrissey, die we hier niet zullen herhalen.

Lekker lang vers

altWetenschappers van de Universiteit van Minnesota hebben bij toeval een magisch stofje ontdekt dat voedsel tot in de eeuwigheid 'vers' houdt. Bisin is een natuurlijke peptide en de gehele culinaire wereld spreekt er over. Het lijkt te mooi om waar te zijn: nooit meer zure melk, slappe koekjes, schimmel op de kaas - en in de kelder een voorraad Vegatopia-ketchup die voldoende is tot de Dag des Oordeels. Eerst zien en dan geloven. En ondertussen verwerken we de restjes zure melk gewoon tot kleding.

Heerlijk helder H2O

altDeze zomer hebben we onze eerste druiven uit eigen tuin kunnen oogsten, die we hebben verwerkt tot limonade. En dat is blijkbaar ineens ontzettend hip. Op The Kitchn vind je een wegwijzer naar de wereld van het water met een smaakje. Naast basisrecepten zijn er ook links naar exotischere watertjes, zoals ananas-munt, kers-basilicum en rabarber. Een beetje vreemd, maar wel lekker!

Terrible foodtrends: eten 'in soja'.

We komen het op menukaarten steeds vaker tegen. Eten ´in soja´. Een salade bijvoorbeeld. Of een ingrediënt. In soja? De boon? Dan is het toch 'met soja'? Ahhh: 'met sojasaús'. Maar dat klinkt niet hip en dus moet het worden afgekort tot 'in soja'. Binnenkort ook pasta 'in tomaat', friet 'in appel' en bloemkool 'in kaas'. Lekker duidelijk.

En verder:

  • Op donderdag 19 augustus konden honderden eerstejaars in Utrecht smullen van het grootste Mega Vega Shoarmabroodje ooit gebakken.
  • Na enig napluizen bleek dat de shoarma is gemaakt met Beeter, waar we al eerder positieve ervaringen mee hebben gemaakt.
  • Waar een klein land groot kan zijn: de stroopwafel verovert New York.
  • Gazpacho anders, mét een bolletje ijs. Lekker!
  • Ook in New York wordt ijs gegeten. Niets nieuws onder de zon, maar wel een leuke fotoserie.
  • In de Volkskeuken wordt voor de verandering eens vegetarisch gebarbecued - en wel met auberginespiesjes.
  • Het cantharellenseizoen is in volle gang. Scoor dus snel een pond paddo's en bak het cantharellen-omkeertaartje van mede-redacteur Annemieke.

Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama