Open menu

maandoverzichtDe Italiaanse wijnvensters uit de pestepidemie zijn terug van weggeweest. KFC vindt 'vingerlikkend goed' niet erg gepast in tijden van corona. Nederlanders en Belgen eten vaker weer op vaste tijdstippen met de gehele familie, en kopen minder kant-en-klaar. Een Chinees restaurant weegt zijn klanten bij binnenkomst. Binnenkort eten we wellicht kikkererwten van eigen bodem. Augustus 2020 in vogelvlucht.

Op anderhalve meter uit eten

In Italië zijn de historische wijnvensters terug van weggeweest. Tijdens de pestepidemie waren deze kleine venstertjes in de muur populair om op een veilige manier wijn te verkopen - en te kopen, uiteraard. Nu in tijden van corona zijn ze weer open en kun je er ook bijvoorbeeld ijs krijgen.

wijnvenster

KFC stopt tijdelijk met de slogan "it's finger lickin' good", omdat deze activiteit niet geheel past in het pakket hygiënemaatregelen waar we ons aan dienen te houden.

Britten konden deze maand voor de helft van de prijs uit eten om de horeca te helpen. De overheid paste te rest bij. Dat wil zeggen, alleen op maandag, dinsdag en woensdag, de regeling gold niet voor alcohol en er zat een maximum van 10 pond op.

Een Italiaans restaurant in Californië trok ten strijde tegen restaurantplatform Yelp. Nadat hij had geweigerd tegen betaling reclame op het platform te maken, regende het ineens slechte reviews. Nu geeft hij 50% korting op pizza's als de klanten een review met één ster op Yelp zetten. Na deze actie wordt hij als "éénsterrenchef" regelmatig voor interviews of coaching gevraagd.

foto restaurant instagram

Een restaurant in het Amerikaanse Ohio heeft een zeldzame blauwe kreeft niet in de kookpot gestopt, maar aan de dierentuin geschonken.

Om zes uur aan tafel

Vaste rituelen zijn voor veel gezinnen in coronatijd extra belangrijk om structuur aan de dag te geven. 60% van de Belgen eten op een vast tijdstip aan de eet- of keukentafel. Nederlanders eten vaker dan de Belgen voor de kijkbuis.

Het massale thuiswerken zorgt er tevens voor dat we nauwelijks meer ontbijtjes, lunches en snacks buiten de deur kopen. Daarnaast nemen we meer tijd om zelf te koken: de verkoop van kant-en-klaarmaaltijden is flink gekelderd - verspakketten zijn daarentegen juist populairder geworden.

ontbijt kind

Eet je gelukkig

Knoflook kan er voor zorgen dat je onrustig slaapt, omdat je darmen 's nachts nog bezig zijn het te verwerken. Gelukkig hebben de meeste mensen hier geen last van.

Uit onderzoeksresultaten blijkt dat een mediterraan dieet niet alleen goed is voor je lichaam, maar ook voor je humeur. Uit ander onderzoek blijkt dat je van eten met verzadigde vetten en toegevoegde suikers op den duur nogal lusteloos en chagrijnig wordt - pubers worden van elke dag fastfood dus echt niet vrolijker.

knoflook ui schaal

Van zelfgeplukte groente word je in principe gelukkig, behalve dan als je een giftige wilde plant voor spinazie houdt. Een complete Franse familie kwam door deze vergissing onlangs op de intensive care te liggen.

China tegen de voedselverspilling

In China is het een teken van gastvrijheid en rijkdom om in een restaurant overdadig veel gerechten om te delen te bestellen. De Chinese regering wil hier nu paal en perk aan stellen met een campagne om "N-2" gerechten te bestellen, twee minder dan het aantal gasten.

Een restaurant in Changsha heeft in reactie op de campagne zelfs een weegschaal in de ingang opgesteld, om te bepalen hoeveel eten iemand op zou kunnen. Deze opmerkelijke actie zorgde voor veel ophef in de media, maar was volgens andere bronnen vooral als ludieke publiciteitsstunt bedoeld.

Al doen de Chinezen er in eerste instantie wat lacherig over, er is serieuze zorg dat de surveillance van de Chinese overheid nu ook de vrijheid op hun eigen bord zal beperken.

weegschaal

Lekker plantaardig

Mensen kiezen vaker voor plantaardig als op een buffet eerst de vegetarische gerechten komen en dan pas het vlees - mits er voldoende afstand tussen beide tafels is en er voldoende keus is bij het vegabuffet.

De Britse producent van vegaburgers provoceert met de campagne "Now That's a M*** F*** Burger!", waarbij het aan de fantasie van de consument wordt overgelaten om de ontbrekende letters zelf in te vullen.

De droogte in Nederland en België heeft ook zijn voordelen: voor kikkererwten is het droge klimaat ideaal. Binnenkort kun je dus wellicht lokaal geproduceerde kikkererwten voor je falafel of hummus gebruiken.

hummus

En verder

  • In Duitsland doopt Knorr zijn zigeunersaus om in 'paprikasaus op zijn Hongaars'. De centrale raad van Sinti en Roma is blij met deze stap, maar denkt dat er belangrijkere zaken zijn.
  • Een Vlaamse chipsproducent is dringend op zoek naar personeel. Wie succesvol iemand aandraagt, krijgt een jaarvoorraad chips cadeau.

  Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama