Open menu

maandoverzicht 256x192Na het hamsteren komt het broodbakken en gezond eten. Wie friet wil kopen, moet creatief zijn. Van overgebleven bier kun je desinfecterende handgel maken. Een leraar Latijn bakt Romeinse pannenkoeken. De borrel met bitterballen is nu officieel cultureel erfgoed. De Consumentenbond wil dat de term 'volkoren' alleen voor volkorenproducten wordt gebruikt. April 2020 in vogelvlucht.

Koken in tijden van corona

Na al dat hamsteren vorige maand komt nu de grote voedselverspilling? Nou, nee dus, verrassend genoeg wordt er juist veel minder weggegooid. Er wordt meer thuis gekookt, liefst met basisingrediënten, en de voorraadkasten en vriesvakken worden volop leeggegeten. In tijden van crisis eten we ook duidelijk meer gezellig samen aan de eettafel. Dat is althans het beeld in Groot-Brittannië, maar we vermoeden dat dit een internationaal fenomeen is.

Ook in België kookt en eet men meer thuis, met duidelijk meer vers fruit en verse groenten. Er wordt ook meer keukenapparatuur verkocht, waaronder broodbakmachines, broodsnijmachines en keukenmachines. Zelf broodbakken is klaarblijkelijk dé culinaire corona-activiteit. Dat blijkt ook uit de verkoop van bloem: waar eerst bloem werd gehamsterd, wordt er nu 'gewoon' veel van verkocht - en gebruikt.

gistbrood pan

Lekker stevig brood met pitten en een korst uit een ovenvaste pan

Corona en de horeca

Wie in België friet wil kopen - of verkopen - moet creatief zijn. Naast anderhalvemeterrijen zijn er bijvoorbeeld gescheiden bestelrijen en ophaalrijen, of je moet ter plekke online bestellen om daarna aan de overkant de zojuist bestelde friet op te halen.

Nog creatiever, en minder succesvol, was een restaurant in Californië dat bezorgrobots inzette. Een klant moest tevergeefs achter de robot aanrennen, die weigerde te stoppen.

In een Chinese vestiging van McDonald's hing een bordje waarop stond dat zwarten niet welkom waren, omdat deze klaarblijkelijk het coronavirus zouden verspreiden. Na een kleine shitstorm op de sociale media is dat bord nu verwijderd. Managers en werknemers zullen, nu het restaurant sowieso gesloten is, voorlichting over gelijke behandeling krijgen, aldus McDonald's.

patat op krant

Nuchter de crisis door

In Nuuk, de hoofdstad van Groenland, wordt tijdelijk geen alcohol verkocht, om huiselijk geweld tegen te gaan. Ook Zuid-Afrika hanteert een strikt alcoholverbod als onderdeel van drastische lockdownmaatregelen.

Nu de horeca dicht is, blijven er grote hoeveelheden bier over. Bavaria maakt er desinfecterende handgel van.

Een man in het Amerikaanse Connecticut verbracht vier dagen in een gesloten restaurant en verorberde daarbij eten en drinken ter waarde van duizenden dollars, waaronder 70 flessen sterke drank. Het avontuur eindigde met een arrestatie en waarschijnlijk ook een fikse kater.

bier inschenken

Lief en lekker

Na de berenjacht werd in België een receptendialoog georganiseerd: posters waar je je favoriete recept op kunt schrijven, om dit met je buurtgenoten te delen.

Een leraar Latijn heeft een filmpje online gezet waarin hij, gekleed in een Romeinse toga, in het Latijn uitlegt hoe je pannenkoeken bakt.

De familie Bouman uit Gelderland bakt brievenbusappeltaarten: verse taarten die met de post kunnen worden verstuurd en die in alle officiële brievenbussen passen.

pannenkoeken

Lekker vegetarisch

De Week Zonder Vlees wordt steeds bekender: dit jaar hebben 2,4 miljoen Nederlanders meegedaan. De organisatoren willen consumenten laten zien hoe lekker en gemakkelijk vegetarisch eten kan zijn.

De Rebel Whopper van de Burger King is 100% plantaardig en wordt als zodanig aangeprezen, maar wordt standaard geserveerd met gewone mayonaise en bovendien op dezelfde gril bereid als de niet-vegetarische burger. Volgens de Amerikaanse consumentenorganisatie ASA is dat misleiding, Burger King beweert echter dat de Rebel Whopper primair bedoeld is "voor een flexitarisch publiek".

We houden van Holland

Sinds deze maand is de 'borrel met bitterbal' officieel cultureel erfgoed. En dat geldt niet alleen voor de traditionele draadjesvleesbitterbal, maar voor alle soorten - dus ook de vegetarische ballen.

Nu de feesten, de vrijmarkt en de festivals wegvielen, bleef er tenminste één ding over wat we op Koningsdag massaal deden: oranjetompouce eten.

Champignonbitterballen Marleen 4x

Champignonbitterballen - dit recept van Marleen is zeker de moeite waard

En verder

  • Tijdens de Spaanse Griep in 1918 werden er al wonderproducten als antiseptische olie, pijnboomhoning en pepermunttabletten verkocht. Anno 2020 zijn die wonderproducten kombucha, probiotica, groene thee en andere zogenaamde immuniteitsboosters.
  • De Consumentenbod wil dat fabrikanten ophouden met het misbruiken van 'volkoren' als lokingrediënt: vooral zogenaamd volkoren koekjes, crackers en tortilla's bestaan hoofdzakelijk uit gewoon tarwebloem.

  Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama