Open menu

maandoverzicht 256x192De moderne Nederlander laat eten bezorgen en is niet zo creatief met groente. De moderne Italiaan haalt pizza uit de muur. Een kantine van de TU Delft wordt volledig vegetarisch. Nederland is kampioen vleesvervanger-eten. Een toprestaurant in New York wordt volledig plantaardig. Europese supermarkten willen een boycot op Braziliaanse producten. Het Belgisch Staatsblad publiceert een recept voor gegratineerde asperges. Mei 2021 in vogelvlucht.

Modern eten

Koken is niet meer modern, de helft van de Nederlanders heeft er regelmatig geen zin in. Dit was al jaren een trend, en die trend is nu flink versneld door corona en de gesloten restaurants. Als we dan toch zelf moeten koken, dan kopen we liefst op het laatste moment een makkelijk verspakket in de supermarkt.

De gemiddelde Nederlander is ook niet zo creatief met groente: veel verder dan tomaten, uien, komkommer en een roerbakpakket komen we blijkbaar niet. En voor mensen onder de veertig tellen bloemkool en witlof al bijna als vergeten groente.

Volgens cateraar apetito is de curryworst niet meer het populairste gerecht in Duitse kantines: na 28 jaar heeft de spaghetti bolognese de worst van plaats 1 gestoten. Vegetarische gerechten zijn in bedrijfskantines echter ook in opkomst.

De moderne Italiaan kan tegenwoordig een pizza van Mr Go uit de muur trekken, die ter plekke wordt klaargemaakt. De traditioneler ingestelde Italianen spreken er lekker ouderwets schande van.

pizza smeltende kaas

Plantaardig is in trend

In the Guardian wordt het nog maar eens uitgelegd: minder vlees en zuivel consumeren is de makkelijkste bijdrage aan een beter milieu. Die overgang hoeft niet per se protesten op te leveren: de Amerikaanse receptenwebsite Epucurious heeft al een jaar geleden stilletjes de recepten met rundvlees afgeserveerd.

Ook de nieuwe Belgische voedingsdriehoek moedigt minder vlees en meer plantaardig aan, met name om de milieu-impact van voeding te beperken.

Het aanbod van de kantine van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft wordt volledig vegetarisch: "Als we serieus iets aan klimaatactie willen doen, moet dus ook ons voedselpatroon veranderen."

Voor wie nog een zetje in de rug nodig heeft is er Gunda, een documentaire over het leven van boerderijdieren. Zonder leed, zonder propaganda, met liefdevol in beeld gebrachte dieren en juist daarom zo krachtig.

Vlees noch vis

Nederland is kampioen vleesvervanger-eten van Europa: wij geven per persoon het meeste geld uit aan vegetarische worsten, burgers en schnitzels. Toch blijft het marktaandeel vergeleken met de totale vleesmarkt op slechts 2.5 procent steken.

Ook in Duitsland is de productie van "plantaardige voedingsmiddelen" (lees: vleesvervangers) met een derde gestegen. Maar ook bij onze oosterburen blijft de plantaardige markt, met een omzet van 375 miljoen euro, bij 1 procent van de totale vleesmarkt steken. Wel is de vleesconsumptie in Duitsland licht gedaald.

Ondanks het kleine marktaandeel van plantaardige vlees- en zuivelvervangers voelt de zuivelsector klaarblijkelijk de hete adem in de nek: er wordt een sterke lobby gevoerd om de naamgeving van 'nepzuivel' nog sterker te reguleren. De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg mengt zich ondertussen ook in de strijd. En met succes.

haver

De menukaart wordt plantaardig(er)

Het New Yorkse toprestaurant Eleven Madison Park serveert vanaf nu alleen nog maar plantaardige gerechten. Dit past in een trend waarin restaurants zich meer en meer bewust worden van hun bijdrage aan de ecologische voetafdruk en waarin plantaardige restaurants als De Nieuwe Winkel in Nijmegen een Michelinster krijgen.

Slechts weinig restaurants gaan mee in de plantaardige trend. Wel worden vaak de vegetarische gerechten, zoals die met halloumi of geitenkaas, gemakshalve vervangen door een volledig plantaardig alternatief. Volgens sommigen is dat zeer tot frustratie van de zogenaamde 'echte' vegetariërs die hun kaas zouden missen; de echte frustratie is natuurlijk dat de overige 90% van de menukaart als vanouds uit vleesgerechten blijft bestaan.

restaurant tafel

Een betere wereld begint op je bord

Zeewier is een prima vleesvervanger en goed voor milieu en klimaat. Voor de Belgische kust wordt nu voor het eerst gekweekt zeewier uit de zee gehaald. Het duurt echter nog wel even voordat we het in de supermarkt kunnen kopen.

Onder andere dankzij een aflevering van de Keuringsdienst van Waarde willen supermarkten nu zelf ook weten hoe schimmig de wereld achter de blikjes tomaten is, met tomaten die veelal in Zuid-Italië onder slechte werkomstandigheden worden geproduceerd.

supermarkt

Europese supermarkten overwegen een boycot op Braziliaanse producten, als protest tegen plannen van de Braziliaanse regering om het Amazonegebied nog verder te verwoesten.

Een protest van milieuhaters? In München is een oplaadpunt voor elektrische auto's vernield door het met (niet-vegetarisch) gehakt vol te proppen. Steeds vaker zijn deze oplaadpunten doelwit van vandalisme.

Volgens foodwatch is een derde van de bijzonder hoogleraren voeding van Wageningen University & Research niet transparant over hun nevenfuncties.

Op een aantal Belgische treinstations kunnen passagiers en andere voorbijgangers groente en fruit van lokale boeren kopen.

Lekker gezond

Sommige mensen haten eetgeluiden van anderen, een aandoening die misofonie wordt genoemd. Volgens onderzoekers zou dit kunnen komen door een sterke verbinding tussen die delen van de hersenen die geluid verwerken en die delen die verantwoordelijk zijn voor het controleren van kauwbewegingen.

Voedselwijsheden hebben we met de paplepel ingekregen, maar het aantal voedingsmythes is ondertussen indrukwekkend geworden, vaak gebaseerd op nieuwsartikelen waarin wetenschappelijk onderzoek gereduceerd is tot hapklare brokken. Epidemioloog Tim Spector heeft een boek geschreven waarin vele van deze mythes worden ontkracht.

In 2014 zijn met de voedingsindustrie afspraken gemaakt om minder zout en suiker te gebruiken. Na zes jaar is niet veel meer bereikt dan dat een volwassene gemiddeld per dag een snufje suiker en twee suikerklontjes per dag minder binnenkrijgt.

suiker

En verder


  Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama