Open menu

maandoverzicht 256x192Een plantaardig broodje in een Vlaamse soap zorgt voor opschudding. De Nieuwe Winkel in Nijmegen is het beste groenterestaurant van Nederland. Uncle Ben's wordt Ben's Original. Haverdrinkfabrikant Oatly ondersteunt indirect Donald Trump. Een Duitse supermarkt laat klanten ook het échte prijskaartje van producten zien. Hamburg trekt ten strijde tegen te veel lucht in supermarktijs. September 2020 in vogelvlucht.

Lekker vegetarisch voor iedereen

In de populaire Vlaamse soap "Familie" bood Zjef onlangs veganistische broodjes aan in z'n Foodbar. De Belgische Boerenbond reageerde geïrriteerd: "De boodschap is erg anti-vlees". Dat het plantaardige broodje überhaupt in de serie was verwerkt, kwam overigens door een samenwerking met dierenrechtenorganisatie GAIA. Vegan activist Tobias Leenaert vindt dat de Boerenbond zich weer eens onnodig opwindt; hij vraagt zich juist af waarom broodjes vlees wél gewoon regelmatig op televisie verschijnen en dat er blijkbaar geld aan te pas moet komen om een veganistisch broodje in een serie te verwerken.

vegan sandwich

Volgens GAIA is de helft van de Belgen, vooral de jongere generaties, tevreden met het huidige aanbod van vleesvervangers. Degenen die minder tevreden zijn geven als voornaamste redenen dat ze niet dezelfde textuur of smaak als vlees hebben, en dat ze vaak te duur zijn.

Op Europese vluchten serveert de KLM alleen nog vegetarische maaltijden en snacks. In de praktijk verandert eigenlijk niets, want de meeste broodjes (kaas) en wraps waren al vegetarisch.

De jackfruit is nog steeds een hippe vrucht om bijvoorbeeld een broodje pulled jackfruit te maken. Voor ons wellicht exotisch, maar in Sri Lanka behoort jackfruit tot het basisvoedsel waar men ook in tijden van schaarste met smaak op terug kon vallen - een smakelijk achtergrondverhaal op BBC Travel.

pulled jackfruit

Het beste groenterestaurant van Nederland is... De Nieuwe Winkel in Nijmegen. Voor redacteur Sophie kwam dit nieuws zeker niet als een verrassing: lees haar interview met chef-kok Emile van der Staak.

 

Lekker politiek correct

In juni werd het al aangekondigd en nu wordt het inderdaad menens: de merknaam Uncle Ben's gaat verdwijnen. De bekende rijstproducten zullen verder door het leven gaan onder de naam "Ben's Original". Het logo met de dienstbare zwarte man met grijze haren wordt ook vervangen.

Zwarte Amerikanen zijn gemiddeld drie keer vaker veganist dan andere Amerikanen. Hiervoor worden verschillende redenen genoemd. Burgerrechtenactivisten zouden dierenactivisme als logische verdere stap zien, en de traditionele Afrikaanse keuken is sowieso al grotendeels plantaardig. Maar bovendien is een vegan dieet een gezond en betaalbaar alternatief voor de goedkope junkfood die onder de zwarte Amerikaanse bevolking bovengemiddeld vaak tot 'welvaartsziektes' als diabetes leidt.

Haverdrinkfabrikant Oatly is bij vele vegetariërs en veganisten uit de gratie gevallen: Oatly heeft tien procent van zijn aandelen aan investeerder Blackstone verkocht, een bedrijf dat Donald Trumps verkiezingscampagne actief en financieel ondersteunt.

haver

Een beter milieu begint in de supermarkt

De Duitse supermarkt Penny laat de consument twee prijskaartjes zien: de discountprijs die ze moeten betalen en de echte, hogere prijs, die het product zou moeten kosten als je milieu- en klimaatkosten meerekent. Kaas zou dan bijvoorbeeld twee keer zo duur moeten zijn. Vooralsnog doen alleen klanten van een filiaal in Berlijn-Spandau mee aan dit bewustwordingsexperiment.

Lidl Nederland verkoopt producten waarvan de uiterste houdbaarheidsdatum is bereikt voor spotprijzen: kaas, brood en melk voor 25 cent, vegaproducten voor 50 cent. Hiermee hoopt de supermarkt voedselverspilling verder tegen te gaan; nu al worden veel niet-verkochte producten verwerkt tot bijvoorbeeld diervoer of biogas.

De Belgische supermarkt Colruyt draagt bij aan duurzaamheid door landbouwgronden aan te kopen om lokale gewassen te telen en te verkopen.

supermarkt

Recht en onrecht

De levensomstandigheden van de veelal Afrikaanse migranten die in het Spaanse Almería onze groenten en fruit plukken zijn vaak miserabel. In de spontaan verrezen sloppenwijken ontbreekt het doorgaans aan electriciteit, water en sanitair. "Wij zorgen voor jullie eten, maar onze gezondheid kan jullie niet zo veel schelen," aldus een wanhopige arbeidsmigrant in The Guardian.

Een Oostenrijkse pizzakok kreeg van zijn werkgever de overuren niet uitbetaald. Nadat zijn contract was beëindigd heeft hij van de rechter gelijk gekregen: de gierige werkgever moet nu de verschuldigde 15.000 euro én de proceskosten betalen.

De stad Hamburg trekt ten strijde tegen consumentenbedrog met supermarktijs: daar zit vaak veel lucht in, officieel om het ijs romiger te maken, maar vooral ook om het volume te vergroten. IJs wordt tenslotte per liter en niet per kilogram verkocht.

ijs

Een groep leerlingen van een christelijke school in Rotterdam besloot 's ochtends vroeg in een klaslokaal een portie frikandellen in de airfryer klaar te maken. De boze brief van het schoolbestuur aan de ouders belandde op internet en leidde aldaar tot veel hilariteit. De leerlingen in kwestie gaan vermoedelijk niet op een aanbod van een airfryerverkoper in: "U zult misschien begrijpen dat de school al niet heel blij met ons is."

En verder


  Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama