Open menu

maandoverzicht 256x192Tijdens de feestdagen bestellen we graag een uitgebreid kerstdiner. Avocado's zijn gevaarlijk voor je handen. Singapore staat als eerste land de verkoop van kweekkip toe. De dagelijkse boodschappen zijn het afgelopen jaar duurder geworden. Brexit heeft gevolgen voor het broodbakje van vrachtwagenchauffeurs. Unicef helpt hongere kinderen in Groot-Brittannië. In Azië is een plantaardige versie van spam gelanceerd. In Pompeii is een Romeinse snackbar ontdekt. December 2020 in vogelvlucht.

Vreten op aarde

Nu de restaurants gesloten zijn, is het afhalen en bestellen van uitgebreide diners bij goede (buurt)restaurants ongekend populair. Sowieso was de populariteit van thuisbezorgen al langer aan het groeien, dus dit zou een blijvende trend kunnen zijn. In Nijmegen bijvoorbeeld waren veel restaurants volledig uitgeboekt. Ook onze inderhaast samengestelde lijst met goede vegetarische kerstmenu's om te bestellen werd ontzettend goed bezocht.

Tijdens de feestdagen staat de avocado redelijk vaak op het menu. Al in mei 2017 trokken Britse artsen aan de bel over de gevaren van het verwijderen van de pit met een scherp mes, dit jaar is de 'avocadohand' ook in Nederland aangekomen.

Snacken voor de televisie? De Antwerpse bioscoopketen Kinepolis levert sinds kort popcorn en nacho's aan huis.

popcorn thuis

Vleselijke lusten

De protesten van Duitse boeren hebben effect gehad: de Duitse supermarkten verhogen de prijzen voor vlees en zuivel. Volgens Foodwatch hebben de boeren zelf ook boter op hun hoofd: juist de boerenlobby heeft geleid tot bodemprijzen die niet alleen slecht voor de boeren, maar ook voor de dieren en het milieu zijn.

Ook in Nederland is vlees veel te goedkoop. Een biologische supermarkt in Amsterdam rekent nu 'echte' prijzen, waarin de extra kosten voor klimaatbelasting, landgebruik en onderbetaling ook worden doorberekend. Dit geld wordt ingezet om deze factoren te compenseren.

Singapore staat als eerste land de verkoop van kweekkip toe. De prijs zal te vergelijken zijn met 'echt kippenvlees van goede kwaliteit'.

Een ontwerper wil kunstvlees maken van kippenveren, of beter gezegd van het keratine dat hieruit kan worden gewonnen. Vegetariërs en veganisten zullen wel niet erg enthousiast zijn, maar tenminste is het een restproduct dat nu ook wordt verwerkt.

De organisatoren van Veganuary verwachten dat komend jaar meer dan 500.000 mensen zich voor de vegan challenge op gaan geven; de coronacrisis heeft veel mensen aan het denken gezet over hun eet- en consumptiegedrag.

veggieburger asperges

Supermarktperikelen

In Belgische, maar waarschijnlijk ook in Nederlandse, supermarkten zijn sommige producten flink duurder geworden. Daarnaast betalen we meer voor onze boodschappen omdat we zo snel mogelijk de supermarkt weer uit willen zijn en daarom vaker voor 'veilige' merkproducten op ooghoogte kiezen.

De Nijmeegse Miriam 'vergat' 42 euro aan producten te scannen. Naar eigen zeggen geheel per ongeluk, maar vanwege het opvallend hoge bedrag en brutaal gedrag belandde ze toch in een politiecel.

Een vrouw uit het Friese Harlingen kocht voor 506,25 euro bij de Jumbo, maar rekende slechts 142,24 euro af via de handscanner. Ze heeft een boete en winkelverbod gekregen.

De bonbons van Ferrero Rocher worden in wel negen verschillende verpakkingen verkocht, allemaal met hun eigen prijs. Niet geheel verrassend zijn de kleine verpakkingen het duurst. De prijzen worden door de producent zelf vastgelegd.

Een Amerikaan heeft het logo van Albert Heijn op zijn gezicht laten tatoeëren. Hij had gehoord dat dit de manier is om voor de rest van zijn leven gratis suikerwafels te krijgen.

albertheijn tattoo

Foto: Reddit

Eten is politiek

Een tot dusver nog onderbelicht gevolg van Brexit is dat je vanaf 1 januari geen dierlijke producten, dus ook geen zuivel, meer naar het grote eiland mee mag nemen. Deze maatregel is bedoeld om de flora en fauna op het eiland tegen buitenlandse ziektes te beschermen. De maatregel geldt ook voor het broodbakje van vrachtwagenchauffeurs, die naar verwachting niet ineens allemaal veganist gaan worden.

Maar allereerst stonden er vanwege de lockdown en de naderende Brexit duizenden vrachtwagens vast in steden als Dover. De lokale Sikh-gemeenschappen verdeelden goed 500 kikkererwtencurries en 300 keer pasta met champignons onder de hongerige chauffeurs.

Unicef gaat voedselhulp bieden aan Groot-Brittannië. Niet omdat het land zelf zo arm is, maar omdat veel kinderen uit arme gezinnen desondanks niet genoeg eten krijgen, nu in de lockdown-kerstvakantie de scholen gesloten zijn en daardoor de schoolmaaltijden uitvallen.

In Noord-Korea is de aardappelpropaganda op de staatstelevisie terug van weggeweest. Volgens een analist is dit een teken dat het land verwacht dat er moeilijke tijden met hongersnood voor de deur staan.

aardappelpropaganda

Opmerkelijk culinair

McDonald's China heeft een nieuwe burger gelanceerd, een wonderlijke combinatie van spam en verkruimelde Oreo's. De reacties variëren van 'verrassend lekker' tot 'het smaakt naar wagenziekte'.

In de westerse wereld staat spam bekend als een goedkoop product dat je alleen eet als het echt niet anders kan, maar in Azië is spam juist razend populair. In Singapore wordt het in noedelgerechten gebruikt, in Korea wordt het met kimchi en rijst geserveerd. Sinds kost is er ook een plantaardige variant, OmniPork, geproduceerd in Hong Kong.

Een jonge Duitse vrouw wilde de feestvreugde wat verhogen door wat hasj in het deeg voor de kerstkoekjes te mengen. Haar vader en moeder moesten vervolgens met de ambulance worden afgevoerd.

In het kookboek "Hem versus haar" worden gerechten in een 'vrouwenversie' en in een 'mannenversie' gepresenteerd. Dit stug vasthouden aan en versterken van stereotiepe geslachtsrollen past niet meer in 2020, vindt een columniste van de Volkskrant.

In Pompeii is een snackbar uit de Romeinse tijd, een thermopolium, ontdekt. De archeologen hopen dankzij deze vondst meer over de eetcultuur in het oude Romeinse rijk te weten te komen.

snackbar pompeii

Foto: Daniele Florio, Wikimedia


  Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama