Open menu

maandoverzicht 256x192Een Frans plantaardig restaurant wint een Michelinster en The Vegan Butcher's Choice de 'Belgian Vegan Award'. Bonenplanten lijken op hun omgeving te reageren: hebben planten dan toch gevoel? In coronatijd worden mensen in Philadelphia getroost met pizza en voor de honden is er speciaal hondenijs van Ben & Jerry's. Britse vrachtwagenchauffeurs moeten aan de grens met de EU hun boterhammetje inlveren. De Pizza Hut verkoopt nu gevulde pizzaranden zonder pizza, en in een park in Wuhan verkoopt een zelfrijdende auto snacks. Januari 2021 in vogelvlucht.

Lekker vegetarisch

Het Franse restaurant ONA heeft als eerste volledig vegan restaurant een Michelinster gewonnen. Dat is voor de zaakvoerder tevens een kleine genoegdoening tegenover de twijfelende financiers. Naast een gewone Michelinster heeft ONA ook nog eens een groene ster voor duurzaamheid gekregen.

In Brussel heeft The Vegan Butcher's Choice opnieuw een 'Belgian Vegan Award' gewonnen. Al eerder deze maand spotte Sven hun plantaardige Mac & Cheez, waar hij erg over te spreken was.

mac and cheez

Na het succes van de plantaardige burgers en andere vleesvervangers is nu de plantaardig vis in opkomst. Mij klinkt 'plantaardige vis' nog steeds raar in de oren en ik heb nog niet de behoefte aan gehad het uit te proberen. Gelukkige heeft een columnist van The Guardian dit wel gedaan, zodat ik het zelf niet meer hoef.

Niet vegetarisch, maar voor wie per se vlees wil eten een milieuvriendelijker en ethischer alternatief: gele meelwormen zijn nu in de Europese Unie voor menselijke consumptie goedgekeurd. Je kunt er bijvoorbeeld een cupcake mee maken - of, wat ons betreft, ook niet.

Hebben planten nu toch gevoel? De bonenplant lijkt in ieder geval op zijn omgeving te reageren door doelgericht een bepaalde richting op te groeien. In hoeverre dit getuigt van (primitief) bewustzijn - en of je dat dan zo mag noemen - moet nog verder worden onderzocht. Vooralsnog is er echter geen reden om dit ietwat flauwe argument tegen vegetarisme serieus te nemen.

bonenplant

Corona culinair

In Philadelphia is een student een wel heel bijzondere afhaalservice begonnen: hij laat uit zijn appartement pizza's naar beneden zakken. Hij vraagt er geen geld voor, wel een vrijwillige donatie. Ondertussen heeft hij al zo'n 30.000 dollar binnen gehaald.

In San Francisco is een zuil, een monoliet van peperkoek (gingerbread) verschenen, vergelijkbaar met de metalen monolieten die al eerder over de hele wereld verschenen. Peperkoek is wel wat minder houdbaar dan metaal, hebben ze gemerkt.

Ook huisdieren lijden onder corona. Ben & Jerry's heeft daarom speciaal ijs voor honden uitgebracht, op basis van zonnebloemboter en onder andere met pompoensmaak.

hond ijsje

Britse zaken

Nu Brexit een feit is, mogen Britse vrachtwagenchauffeurs - zoals aangekondigd en verwacht - geen broodjes ham of kaas meer de Europese Unie in brengen. Onder andere aan de Nederlandse grens wordt streng gecontroleerd.

Ook niet geheel verrassend is dat supermarkten in onder andere Noord-Ierland gedeeltelijk lege schappen hebben. Voor formaliteiten die tot dusver drie uur duurden, hebben handelaren nu soms wel vijf dagen nodig.

De Britten zijn dol op een kopje thee, doorgaans met behulp van een theezakje. Nadat onderzoek heeft uitgewezen dat de thee op die manier vol microplastic komt, komen de grote merken nu met plasticvrij theezakjes in piramidevorm.

thee zakje citroen

Opmerkelijk

Een slordige 11.000 euro kost het kookboek 'Dieet Smakelijk', gedrukt op zoete aardappel. Een van de vijf gedrukte exemplaren kun je binnenkort in het Wetenschapsmuseum Nemo in Amsterdam bewonderen.

De met kaas gevulde rand van Pizza Hut is zo populair dat de keten nu zelfs een pizzarand zonder de pizza zelf verkoopt, de Nothing But Stuffed Crust.

pizza smeltende kaas

Een temperamentvolle Amerikaanse man heeft bij een McDrive in New Mexico zijn wapen getrokken omdat er iets mis was gegaan met zijn bestelling. Dat is natuurlijk ook frustrerend.

Een Schotse slager heeft een zak haggis de ruimte ingeschoten om de nationale dichter Robert Burns te eren.

In een park in het Chinese Wuhan kun je snacks kopen van een zelfrijdende auto.

En verder

  • De bekende Duitse muesliproducent Seitenbacher heeft de twijfelachtige prijs "Mogelpackung des Jahres 2020" gewonnen voor de meest misleidende nieuwe verpakking: vroeger kostte een pak van een kilo 3,79 euro en nu moeten klanten ineens 4.99 euro voor slechts 750 gram betalen.
  • Een Hollywoodkok doet een boekje open over vegetarisch en plantaardig koken voor sterren, en de specifieke eetvoorkeuren van bijvoorbeeld Barbra Streisand en John Travolta.

 muesli


  Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama