Open menu

maandoverzicht 256x192In crisistijden kopen we minder asperges en aardbeien. Australië kampt met een slatekort. Sri-Lankaanse ambtenaren mogen moestuinieren. Er wordt nu al genoeg plantaardig voedsel voor iedereen op de wereld geproduceerd. Voedselkilometers hebben nog grotere impact op het klimaat dan gedacht. Restaurants op Mallorca voeren een kledingscode in. Het drijvende restaurant van Hong Kong is gezonken. Zweedse kinderen krijgen geen eten als ze bij een vriendje of vriendinnetje spelen. Juni 2022 in vogelvlucht.

Schaarste en inflatie

In Europa blijft de voedselschaarste door de Oekraïne-oorlog gelukkig uit, maar de prijzen van levensmiddelen blijven stijgen. De Duitse minister van landbouw overweegt daarom de BTW op groente, fruit en peulvruchten tijdelijk af te schaffen, zodat ook mensen met een kleine beurs gezond kunnen blijven eten.

In tijden van crisis geven mensen minder geld uit aan luxeproducten, zoals bijvoorbeeld asperges, die dit jaar in Duitsland zo'n zeven euro per kilo kosten. Veel aspergeboeren hebben dan ook minder seizoensarbeiders in dienst genomen en een gedeelte van de oogst wordt - bij gebrek aan vraag - niet geoogst. Een voordeel is wel dat asperge een meerjarige groente is, die volgend jaar des te beter zal groeien.

aardbei aspergeverkoop

Foto: Marco Verch op Twitter

Ook het aardbeienseizoen loopt niet goed in Duitsland. Niet alleen vanwege de crisis, maar ook door concurrentie uit het buitenland - zoals de aardbeien uit Nederlandse en Belgische kassen.

Sri Lanka geeft ambtenaren een dag per week vrij om te gaan moestuinieren. Niet alleen om het dreigende voedseltekort te bestrijden, maar ook omdat de ambtenaren door de torenhoge inflatie sowieso veel minder koopkracht hebben.

In Australië is door overstromingen - in combinatie met de verstoorde wereldmarkt - een tekort aan sla. KFC serveert daarom tijdelijk zijn burgers met een mix van sla en kool. Een burger zonder sla bestellen kan natuurlijk ook, aldus de fastfoodketen.

aspergeburger

Lekker milieuvriendelijk vegetarisch

Onlangs beweerde FrieslandCampina-directeur - niet geheel gespeend van eigenbelang of lobbyisme - dat er "drieënhalve aarde" nodig zou zijn om de hele wereld plantaardig te voeden. Wageningen University & Research heeft dit fijntjes doorgerekend en geconcludeerd dat de wereld nu al genoeg plantaardig eiwit produceert: voor een plantaardig dieet is tenslotte altijd minder land nodig.

Voedselkilometers hebben een nog grotere impact op het klimaat dan tot dusver aangenomen, tot wel 7.5 keer hoger dan wat we tot nu dachten. Niet alleen de transport van het voedsel zelf telt, maar ook de weg van bijvoorbeeld de gebruikte meststoffen. Voor het milieu is het dus nog belangrijker dan gedacht om op seizoensgroenten te focussen.

soja zaad

Restaurants in het nieuws

Restaurants op Mallorca voeren een kledingscode in: het is niet de bedoeling dat klanten in strandkleding komen dineren. De eigenlijke reden is dat ze asociale en dronken toeristen willen weren - waarvan er tegenwoordig nog meer rondlopen dan voor de coronapandemie.

Het iconische drijvende restaurant van Hong Kong, het Jumbo Floating Restaurant, is gezonken in de Zuid-Chinese zee. Het restaurant was al jaren noodlijdend en sinds 2020 al gesloten. Volgens de eigenaren is het schip op weg naar scheepswerf gezonken in een woelige zee.

floating restaurant hongkong

De chef van restaurant 'La Paix' in het Belgische Anderlecht maakt recepten met cannabis, niet alleen de zaden, maar ook de bladeren. De gebruikte cannabis heeft een zeer laag THC-gehalte en wordt vooral gebruikt vanwege de bijzondere, onbekende smaak.

Het Belgische restaurant Hof van Cleve is niet alleen het beste restaurant van het land, maar ook het op zeven na duurste van de wereld.

Swedengate

Ineens was het er: Swedengate. In een post op Reddit werd beweerd dat Zweedse kinderen geen eten krijgen als ze bij een vriendje of vriendinnetje spelen: terwijl de familie eet, moet het kind zich maar even zelf vermaken. Zelfs The Guardian wijdde er een nogal opruiend artikel aan. Klaarblijkelijk zouden die rare Zweden dat doen uit respect voor de eetroutines in het gezin van de gast zelf.

De Washington Post geeft een wat evenewichtigere uitleg: misschien gebeurde dit in sommige gezinnen in de jaren 1970, maar tegenwoordig eten kinderen gewoon mee als dat zo uitkomt tussen de vioolles en voetbaltraining door. Zweden zijn dus toch net echte mensen.

astridlindgren gekke zweed

Opmerkelijk culinair

Tiktokkers scoren met 'gezonde cola': bruisend water met een scheut balsamicoazijn. Dat is inderdaad gezonder dan cola, maar het smaakt uiteraard wel gewoon naar water met azijn.

Een beroemde gast bij de "Frieterij" in Berchem bij Antwerpen: Nick Cave kwam voorbij en bestelde frieten en een huisgemaakte champignonkroket.

In een M&M-fabriek in het Amerikaanse Pennsylvania zijn twee personen in een tank vol chocolade gevallen. De brandweer moest een gat in de tank snijden om ze er uit te redden.

m en ms groot

En verder


  Meer!

 

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama