Open menu

maandoverzicht 256x192Als er meer vegetarische opties op het menu staan, wordt er ook vaker vegetarisch besteld. De burgemeester van New York is een nepveganist. België doet schnitzelgate nog eens dunnetjes over en wil 'vegetarische kip' verbieden. Vleesvervangers zijn vaak ultrabewerkt en ongezond. De prijzen voor levensmiddelen blijven stijgen. Supermarktmie blijkt gewoon een dunne tagliatelle uit Italië te zijn. Dr. Oetker en Iglo hebben samen de visstick-pizza ontwikkeld. Februari 2022 in vogelvlucht.

Lekker vegetarisch

Als er meer vegetarische opties op de menukaart staan, bestellen ook niet-vegetariërs vaker maaltijden zonder vlees. Dit blijkt uit een studie waarin bijvoorbeeld in een universiteitskantine in plaats van één vegetarische maaltijd twee van de drie maaltijden vleesloos waren. Dit effect lijkt voor de hand te liggen, maar laat ook zien dat de norm van vlees als noodzakelijk, natuurlijk, normaal en lekker toch echt verschuift.

Afgelopen jaar waren 4.7% van de bestellingen bij de Duitse leverdienst Lieverando vegan, duidelijk meer dan de 1.9% van twee jaar geleden. In 2021 werden er in totaal 75 procent meer vegetarische en vegan gerechten besteld dan in het jaar ervoor. Plantaardig is met name favoriet bij mensen tussen de 25 en 34.

aspergeburger

Van de supermarkten in Vlaanderen heeft Albert Heijn het grootste vegan assortiment. De opvallendste plantaardige  supermarkttrend is de opkomst van veganistische kazen. Alternatieven voor vis blijven beperkt.

De burgemeester van New York, Eric Adams, beweert veganist te zijn, maar is al meer dan eens 'betrapt' op het consumeren van een visje. Voor strenge veganisten zal dit vast een doorn in het oog zijn, maar uiteindelijk is het wellicht beter als een grote groep mensen 'deeltijdvegetariër' of flexitariër wordt - in plaats van 2% strenge veganisten; volgens een studie haakt maar liefst 84% mensen af omdat ze een 'puur vegetarisch of plantaardig dieet' op den duur niet vol kunnen (of willen) houden.

Een vioolbouwer heeft de eerste gecertificeerde vegan viool gebouwd. De plantaardige lijm die hij gebruikt is niet alleen diervriendelijker, maar ook akoestisch een verbetering.

vegan viool

Foto: Vegan Violins

Vegaburgergate

Na het mislukte 'schnitzelgate' van een paar jaar geleden doet België de discussie nog eens dunnetjes over: 'verwarrende benamingen' als 'vegetarische kip' zijn misleidend, net zoals pasta geen 'aardappelvervanger' is, zo wordt geargumenteerd. Volgens de vegetarische beweging EVA is het vrij onwaarschijnlijk dat consumenten vaker per ongeluk een plantaardige vervanger kopen dan dat ze anderssoortige vergissingen maken.

Dat vleesvervangers vaak niet gezond zijn, is echter een feit. Veel groenteburgers bevatten vooral koolhydraten en vetten, maar weinig eiwitten. Eigenlijk zou je ze dus beter als aardappel- of pastavervanger kunnen beschouwen - en daar een portie bonen of linzen bij eten.

Ook zijn vleesvervangers vaak ultrabewerkt en hebben daardoor weinig voedingswaarde, terwijl ze wel veel calorieën leveren. Volgens een studie eten vegetariërs en veganisten gemiddeld ietsje meer ultrabewerkte producten ('vegan junkfood') dan omnivoren.

beyond meat burger

Geheel in de geest van schnitzelgate wil Portugal nu de term 'vegan leer' alvast verbieden, net als het ondertussen behoorlijk gangbare 'kunstleer'. Deze discussie wordt gezien als een poging van een "wanhopige, verouderde industrietak om hun wrede en klimaatonvriendelijke praktijken voort te kunnen zetten".

 

Alles wordt duurder

Net als in Nederland verwacht ook Duitsland een flinke prijsstijging voor levensmiddelen: misschien loopt die wel op tot zeven procent. Die stijging kan eigenlijk niet uitblijven, omdat de productiekosten gemiddeld 22% hoger zijn geworden en veel oogsten slecht waren.

Supermarkten zijn als de dood hun klanten aan de concurrent te verliezen, en weigeren de prijsstijging bij de producenten door te berekenen. Nu de producenten zich noodgedwongen schrap zetten bij de onderhandelingen, komt het regelmatig voor dat schappen met bijvoorbeeld ontbijtkoek en chips van bekende grote merken leeg blijven.

Mosterd in het bijzonder zou duurder en schaarser kunnen worden: de mosterdzaadoogst in Canada viel vies tegen en het andere grote exportland, Oekraïne, is in oorlog met Rusland. Omdat mosterd relatief goedkoop is, zal de absolute prijsstijging naar verwachting binnen de perken blijven.

mosterd potjes

Het Rode Kruis in Fryslân helpt kinderen uit arme gezinnen met een ontbijtpakket, zodat ze met een volle maag op school komen. Een directeur van een school in Leeuwarden vindt de actie "heel mooi, maar niet de oplossing."

List en bedrog

In een geslaagde aflevering van de Keuringsdienst van Waarde kwam aan het licht dat mie uit de supermarkt vaak gewoon Italiaanse pasta, een soort dunne tagliatelle, is. Een slimme marketingtruc van Unilever en een Italiaanse pastaproducent. Voor een authentiek Nederlandse bami met prei is dat echter een prima basis, lijkt ons.

Supermarkten zijn vaak te vaag over waar hun producten vandaan komen. Naast een gereedschapskist vol trucjes om het echte herkomstland niet te hoeven melden zijn ook vage aanduidingen als 'gemengde EU- en niet-EU-honing' zelfs op biologische producten eerder regel dan uitzondering. Er wordt aan strengere regelgeving gewerkt.

Een religieuze lifestyle influencer die voor veel geld persoonlijke, op maat gesneden diëten had verkocht wordt door de staat Texas aangeklaagd omdat ze gewoon iedereen hetzelfde advies had gegeven.

mie nestje

Foto: Paul Downey op Flickr

Culinaire curiosa

Dr. Oetker heeft samen met Iglo een wel zeer bijzondere pizza ontwikkeld: binnenkort kun je in de Duitse supermarkt voor 3,29 euro een onvervalste visstick-pizza kopen. Fans op Twitter hebben ervoor gezorgd dat deze 1-aprilgrap - want zo is het begonnen - alsnog werkelijkheid wordt.

Als een online supermarkt een bepaald product niet heeft, krijgen inpakkers vaak automatisch een alternatief gesuggereerd - en dat gaat regelmatig mis, tenminste in Groot-Brittannië. Zo kregen klanten 'sausage rolls' in plaats van 'toilet rolls'. Dit lijkt grappig, maar voor mensen met allergieën - of vegetariërs - kan dit minder prettig uitpakken.

In de 3-literflessen champagne van Moët & Chandon is de drug MDMA aangetroffen. In Duitsland is al iemand daaraan overleden en zeven mensen ernstig ziek geworden. Het is niet bekend hoe de drugs in de flessen terecht is gekomen.

visstick pizza

Foto: Dr. Oetker

En verder


  Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama