Open menu

maandoverzichtNederlanders eten vaker flexitarisch dan de rest van Europa. Een veganiste heeft een 'hondenvleesboerderij' opgericht. Rolls-Royce verkoopt auto's met vegan (nep)leer. Mannenmaaltijden zijn slechter voor het milieu dan vrouwenmaaltijden. Rechts-populisten kunnen niet zonder hun vlees. Supermarktaanbiedingen zijn meestal ongezond. India heeft de kaas ontdekt. Corona verspreidt zich niet via strooigoed. November 2021 in vogelvlucht.

Lekker vegetarisch

We meldden vorige maand al dat bijna de helft van de Nederlanders flexitarisch eet en dat is duidelijk meer dan in andere Europese landen. Wie hier dagelijks vlees eet, is dus in de minderheid. De meeste vegetariërs en veganisten vind je echter in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Wel lijken mensen die vlees eten minder vaak aan depressies en angststoornissen te lijden. Dat betekent overigens niet dat een vegetarisch dieet je ongelukkiger maakt, zoals een vleeslobbygroep ons wilde laten geloven: er is sprake van een correlatie, geen oorzakelijk verband. Een logische verklaring zou zijn dat wie zich meer zorgen maakt om milieu en dierenwelzijn, er vaker voor kiest om vegetariër te worden.

Een veganiste heeft een 'hondenvleesboerderij' opgericht om aan de kaak te stellen hoe hypocriet vleeseters zijn: waarom eten ze wel varkens en koeien, maar geen hond? Wie verontwaardigd op de website van Elwood's Organic Dog Meat doorklikt, komt er al snel achter dat dat de werkelijke boodschap is.

Volgens de Postcodeloterij en Unilever is een 'Vega Inspiratie Box', gevuld met vegetarische knakworsten en poedersausmixen, een goede motivatie om vaker vegetarisch te eten. Karin Luiten noemt het 'knutselvoer' en geeft een recept voor romige spaghetti met bloemkool en spinazie.

Ook het luxe autosegment heeft de vegan markt ontdekt: Rolls-Royce is helemaal klaar om vegan leer voor interieurs aan te bieden. Nu moeten de rijke klanten dat ook nog willen hebben.

vegan think

Beter voor dieren en het milieu

Mannen zijn slechter voor het milieu dan vrouwen: de veelal vleesrijke 'mannenmaaltijden' zijn verantwoordelijk voor 40% meer schadelijke uitstoot dan 'vrouwenmaaltijden'. 'Optionele', vermijdbare consumpties, zoals koffie, alcohol, koek en snoep, maken 25% van de totale uitstoot die we met onze eetgewoonten veroorzaken. Verder werd in een studie het argument ontkracht dat een vegetarisch of plantaardig dieet duurder zou zijn dan een 'normaal' eetpatroon: als je geen 'knutselvoer' en dure vleesvervangers gebruikt, dan zijn vegetariërs en veganisten al gauw 25%-30% goedkoper uit. En daarmee is milieu- en diervriendelijk eten dus niet per se een linkse hobby die alleen is weggelegd voor welgestelde mensen.

Voor rechts-populisten is het klaarblijkelijk te veel gevraagd om een paar keer per maand vegetarisch te eten. Groninger statenleden van lokale, rechts georiënteerde partijen hebben tot tweemaal toe een tegenmotie ingediend om vlees weer standaard op het menu te zetten. Overigens steunden ook onder andere de VVD, het CDA en de ChristenUnie de motie.

De Europese Unie heeft de ambitie om de uitstoot van methaan in 2030 met 30% te reduceren. Het alternatief is natuurlijk niet dat we de intensieve veehouderij - verantwoordelijk voor het grote merendeel van de methaanuitstoot - naar bijvoorbeeld Brazilië verplaatsen, maar dat we duidelijker minder vlees en zuivel gaan consumeren en er duidelijk meer voor gaan betalen.

boze man

Lekker gezond

Het Nationaal Preventieakkoord van 2018 zou het voedselaanbod gezonder moeten maken, maar nog steeds stimuleert 80 procent van de supermarktaanbiedingen ongezonde voeding. De horeca maakt het helemaal bont: 91 procent van het aanbod in koffie- en fastfoodketens valt buiten de Schijf van Vijf.

Sommige mensen geloven dat je intensieve dromen krijgt als je voor het slapen gaan kaas eet. Dat blijkt niet te kloppen: wel slaap je slechter als je om middernacht nog snackt. Dracula en Mr Jekyll and Dr Hyde zijn dan ook ontstaan na het nuttigen van een late maaltijd.

Met "Immunsuppen" belooft Maggi de Duitsers soepen die het immuunsysteem versterken. In feite zijn het natuurlijk doodordinaire poedersoepen met wat extra toegevoegde vitamine B12 (wat officieel voldoende is om de gezondheidsclaim te rechtvaardigen) en een snufje kurkuma.

Goed nieuws voor de strooipieten: corona kan zich niet (of nauwelijks) verspreiden via strooigoed. Daarnaast zijn kruidnoten zo droog dat je ze rustig van de vloer kunt oprapen en opeten. Pepernoten die in het vochtige gras terecht komen, kun je wellicht wel beter laten liggen.

strooigoed

Internationaal culinair

India heeft de kaas ontdekt. Een producent in Madras wordt overspoeld met vragen naar pecorino. Ondertussen kun je ook Indiase mozzarella, burrata, gruyère, feta en halloumi krijgen. De Italianen hebben al geklaagd dat 'Parmezaanse kaas' een beschermd regionaal product is en de Zwitsers hebben ervoor gezorgd dat gruyère nu als 'alpine style' verkocht wordt.

Dat je in Singapore dierleedvrije kipnuggets van kweekvlees kunt krijgen, is ondertussen wel bekend. Singapore heeft nu de ambitie met hun initiatieven 'de wereld te redden', niet alleen met kweekvlees, maar ook met vleesvervangers zoals 'mock meat', dat al eeuwen geleden in boeddhistische kloosters werd bedacht.

Een Thais fastfoodrestaurant serveert pizza met cannabis. Je kunt er overigens niet stoned van worden. Inwoners van de Canadese provincie Ontario kunnen bij Uber Eats een portie wiet bestellen die wel dat effect heeft.

De Italiaanse 'vader van de tiramisu' is op 93-jarige leeftijd overleden. Hij liet in 1972 per ongeluk mascarpone in een bak met eieren en suiker vallen, zijn vrouw bedacht er lange vingers gedrenkt in koffie bij en de rest is geschiedenis.

tiramisu

En verder

  • In deze korte geschiedenis van de soja kun je lezen hoe soja begin vorige eeuw als wonderproduct op het Amerikaanse platteland terechtkwam en hoe de vegetarische hippies in San Francisco in de jaren 1970 sojaproducten als tofu en tempeh in het Westen populair maakten.
  • Wie winkelt met een traditioneel winkelwagentje dat je via een horizontale balk duwt, geeft minder geld uit dan als je een nieuw ontwikkeld wagentje met verticale handgrepen gebruikt. De reden heeft iets met psychologie, biceps en triceps te maken.

  Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama