Open menu

annemiekeNa 17 jaar verlaat Annemieke de redactie van Vegatopia. Zelf maakte ze al een uitzwaairecept, maar met dit weekmenu willen we haar nog extra in de kijker zetten. Ze heeft in al die jaren zoveel voor Vegatopia gedaan dat het bijna onbegonnen werk is om alles op te sommen: ze schreef recepten en recensies, ze maakte de prachtige foto's en een aantal recepten voor ons kookboek, maar ze gaf op het forum ook praktische tips aan zwangere vrouwen en jonge ouders omtrent vegetarisme. Deze week geven we daarom een bloemlezing van recepten die de eigen stijl van Annemieke weergeven. Bedankt voor alles wat je voor Vegatopia gedaan hebt, bedankt voor alle vriendschap!

Annemiekes recepten zijn heel divers, maar haar voorliefde voor verse producten van het seizoen en de mediterrane keuken lopen als een rode draad door het geheel. Omdat asperges zo'n opvallende plaats innemen, geven we zelfs twee aspergerecepten deze week. We beginnen de week met een eenvoudige champignonragout. Daarna maken we onder andere gevulde tomaten met lente-ui en kaas, penne met asperges, geitenkaaskroketjes en wortel-cheddartaart. Op zaterdag houden we een feestje met koude aspergesoep en een heleboel lekkere hapjes. de week sluiten we zoet af met een aardbeimilkshake en kokosmakronen.

Maandag

De week beginnen we met een eenvoudig gerecht dat Annemieke doet terugdenken aan haar studententijd: champignonragout. Hierbij serveren we rijst en een groene salade. 

Dinsdag

Als tweede gerecht deze week maken we gevulde tomaten met lente-ui en kaas. Milieu-technisch eet je dit in het hoogseizoen van de tomaat, maar het is zo lekker dat we net als Annemieke nu ook een uitzondering maken. Serveer met een stuk zuurdesembrood. 

De kinderen willen vaak nog een toetje, maar niet die verrimpelde appels in de fruitschaal. Daarom vinden we een gulden middenweg en maken we lekker appelmoes om deze appels eerbaar te verwerken.

gevuldetomaat2

Woensdag

Annemieke is dol op de Italiaanse keuken en op asperges. Voor het gerecht van vandaag combineert ze beide: penne met witte asperges, doperwten en pecorino.

penne asperges

Donderdag

Vandaag gaan we voor een recept van Annemieke uit de oude doos, dat nog steeds heel lekker is: uit haar oranjemenu van 2007 maken we wortel-cheddartaart. Serveer met een lichte salade. 

Vrijdag

Je bent zwanger en je wil snacken? Laat die augurkengrappen maar achterwege. In haar kerstmenu voor zwangere dames uit 2008 laat Annemieke, moeder van twee zonen, zien hoe je ook dan prima kan genieten. Zo kun je bijvoorbeeld deze geitenkaas-notenkroketjes maken en hierbij een chutney van rode vruchten serveren. Lekker voor de vrijdagse borrel, ook al is die zonder alcohol.

Zaterdag

Vanavond hebben we een paar bekenden uitgenodigd voor een feestje in de tuin. We beginnen met een glas prosecco. Daarna serveren we koude aspergesoep met dragon en lavas. Bij wijze van hoofdgerecht zetten we verschillende lekkernijen op tafel waaronder polenta met kaas en olijvenzelfgemaakte bruschettaeiersalade met verse bieslook en rauwe groente met een dip van yoghurt en feta. Op een Vegatopia redactie-uitje zou dit ook erg in de smaak vallen.

feta yoghurtdip1

Zondag

De week sluiten we zoet af met een aardbeimilkshake met munt en balsamico, met Nederlandse aardbeien en Italiaanse smaken, wat natuurlijk erg bij Annemiekes stijl past. Daarbij bakken we ook nog zelf kokosmakronen.

aardbeienmilkshake

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama