LolaQuinoaReceptSjabloonWe zitten volop in de courgettetijd. Wanneer je een tuin hebt, kun je er niet omheen. Daarom maken we deze week 3 totaal verschillende gerechten met courgettes: courgettes op z'n Surinaams, Turkse courgettepannenkoekjes en een zoete courgette-citroencake. Verder zijn er nog knapperige groentewraps, Japanse noedelsalade, sperziebonen met citroenmayonaise en quinoa met spinazie, tomaat, avocado, knapperige tofu en tahin-limoen dressing.

Maandag

Na een drukke werkdag of op een luie vakantiedag heb je wel eens zin in iets makkelijks. De knapperige groentewraps van Kelly zijn dan ideaal! Klaar in een handomdraai en te maken met wat je voor handen hebt. Hier gebruiken we paprika's, verse peultjesen kidneybonen.

Dinsdag

Courgettes in overvloed. We maken er geen soep van of zelfs geen Italiaans gerecht; we gebruiken ze deze keer voor Surinaamse courgettes, gebaseerd op een gerecht waar je normaal kousenband voor gebruikt. Serveer met  rijst en krokant gebakken tempeh.

Woensdag

Het is komkommertijd, letterlijk dan. We gebruiken de komkommer voor een lekkere Japanse noedelsalade. Theenoedels zijn mogelijk moeilijk te vinden, maar sobanoedels vind je wel in de toko of in de biowinkel. Geef hierbij nog gebakken aubergines die je afkruidt met knoflookpoeder, chilipoeder en geroosterd sesamzaad.

Donderdag

Op dit moment kun je sperziebonen uit Nederland en België krijgen. Deze zijn natuurlijk veel lekkerder dan de ingevoerde. We houden het simpel met sperziebonen met citroenmayonaise. Hierbij geven nog gebakken aardappels en een salade van geraspte wortel, geraspte (rauwe) rode biet en zilveruitjes.

Vrijdag

Een overvloed aan courgettes, in de Turkse keuken weten ze er wel raad mee. Daar maken ze er mucver van, courgettepannenkoekjes. Een flinke salade erbij en klaar ben je, op een zomeravond. Kleine brokjes fetakaas en taggia-olijven zijn er lekker bij.

Zaterdag

Vanavond maken een eenvoudig doch mooi gerechtje dat je ook kan serveren wanneer je gasten hebt: quinoa met spinazie, tomaat, avocado, knapperige tofu en tahin-limoen dressing. Hierbij past bijvoorbeeld een riesling feinherb, een Duitse witte wijn.

Zondag

Om af te sluiten bakken we een courgette-citroencake uit de blender van Bakken Zonder Beesten. Courgette in zoet gebak klinkt vreemder dan het eigenlijk is, want courgette is op zich erg neutraal van smaak. Verder gebruikt Jessi cups voor de hoeveelheden in haar recept. Een omrekentabel vind je hier

courgette citroen cake

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

horecarama

dekbeddiscounter