weekmenu hedwig kleinAugustus is vaak nog een hele mooie maand qua weer en erg gunstig wat seizoensgroenten betreft. Er is volop keus, afhankelijk van hoe warm of koud het die zomer is. Oogsten kunnen verloren gaan, en groenten die eigenlijk geen seizoensgroenten zijn kunnen bij heel warm weer volop bloeien: je kunt er geen peil op trekken welke groenten het het best zullen gaan doen. Dat je met groenten veel kunt doen bewijst dit weekmenu. We maken een vegetarische shoarma met zoetzuur van komkommer, wortel en taugé, we wanen ons in Griekenland met Griekse stamna, we steken gezellig de barbecue aan voor gemarineerde tempeh met paksoi, we eten een linzenprutje à la Eelco, er wordt gestampt met gewokte andijvie en aardappels, we maken gevulde paprika’s met tomatenrisotto en we eten heerlijke pittige spinaziesoep van Joke Boon, met als toegift drie-in-de-pan van pompoen met dadelsiroop.

Maandag

Op maandag hebben velen een opstartprobleem, en daar hebben we met het menu van vandaag rekening mee gehouden. Er staat vegetarische shoarma op het menu, wat je naar gelang je bui zo eenvoudig of uitgebreid kan maken als je zelf wilt. De shoarmakruiden kun je zelf samenstellen of lekker makkelijk kant-en-klare shoarmakruiden kopen. We eten er een zoetzuur bij van komkommer, wortel, taugé, die we aanmaken met azijn, rode peper en wat bruine suiker.

Dinsdag

Het is voor sommigen nog steeds of pas net vakantie. Daarom is deze Griekse stamna ideaal om te maken. Heerlijk met een koel glas sauvignon buiten in de tuin of balkon. Ook voor de werkenden een heerlijk gerecht om te maken. Je moet er wel even een uurtje voor uittrekken, maar het is de moeite driedubbel waard. 

Woensdag

Wanneer het weer het toelaat, is deze gemarineerde tempeh met paksoi een heerlijk gerecht voor de barbecue, zo niet, dan is een grillpan een goed alternatief. Je kunt de tempeh 's ochtends al in de marinade zetten, dan ben je 's avonds lekker snel klaar.

Donderdag

Vandaag eten we een lekker kruidig linzenprutje van onze Eelco. Hij gebruikte verschillende linzen, maar je kunt er gerust voor kiezen om maar één soort te gebruiken. Maak er bijvoorbeeld sellerieschnitzeltjes en raita bij.

Vrijdag

Een zomerstamppotje gaat er altijd in. Deze stamppot met gewokte andijvie en rucola is heerlijk met de oude brokkelkaas, citroen en rode peper.

Zaterdag

Indien je vanmiddag een terrasje wilt doen heb je vanavond een makkie met deze gevulde paprika’s met tomatenrisotto. Je kunt ze van tevoren maken en ze hoeven alleen nog maar een uurtje de oven ingeschoven te worden 

Zondag

Vandaag eten we de kruidige Indiase spinazie-spliterwtensoep van Joke Boon. 

En omdat er daarna nog volop plaats voor is, als nagerecht heerlijke drie-in-de-pan van pompoen met dadelsiroop.

stamna

 

Hedwig, redacteur, ook te vinden op haar eigen site Hedwig's recepten waar ze recepten met voedingswetenswaardigheden combineert.

horecarama

dekbeddiscounter