Open menu

boerenkoolrisottokleinDeze week koken we volgens het alfabet. Elke dag gebruiken we een andere groente of kruid die begint met de bewuste letter als uitgangspunt. Als bijkomende uitdaging proberen we ze ook op een minder klassieke manier te bereiden. We beginnen met aardappelsoep met paddenstoelen en gaan verder met boerenkool-champignonrisotto. Op woensdag gaan we voor courgette met sesam en chili, op donderdag voor dillerijst uit Turkije. Op vrijdag maken we edamamehummus en op zaterdag flespompoen-ricottalasagne. We sluiten ons letterspelletje af op zondag met gember-bananenbrood.

Maandag

A van aardappel

We beginnen met de aardappel, de basis van de traditionele Hollandse keuken. Aardappelsoep is echter iets minder bekend. Daarom maken we vandaag Tertia's versie van aardappelsoep met paddenstoelen. Serveer met een salade van wortel en rucola en donker brood.

Dinsdag

B van boerenkool

Boerenkool is al even Hollands als de pieper, vooral wanneer je ze samen tot een stamppot prakt. Dat doen we deze keer dus niet. We gaan daarentegen voor een winterse risotto met boerenkool en kastanjechampignons.

Woensdag

C van courgette

De courgette past bij alle keukens, niet alleen bij de Italiaanse. We maken gegrilde courgette met sesam en chili. Serveer met gebakken gemarineerde tempeh en basmatirijst. Sriracha of loempiasaus mag erbij.

Donderdag

D van dille

Deze keer geen groente (doperwt had ook gekund) maar een kruid dat centraal staat: dille. We maken Turkse rijst met dille en geven hierbij tzatziki en geroosterde rode biet en wortel. Maak de bieten en de wortel schoon, schil en snij ze in plakken. Doe ze in een kom met wat zout, peper en olijfolie en hussel alles door elkaar. Leg de groenten op een bakplaat. Rooster ze vervolgens gaar in 25 minuten in een op 220 graden voorverwarmde oven.

Vrijdag

E van edamame

Voor bij de borrel maken we vanavond hummus van edamame. We smeren deze op een cracker en werken af met wat chilipeper naar smaak en een toefje alfalfa of tuinkers.

Zaterdag

F van flespompoen

Flespompoen, ook wel bekend als butternut, is een ideale groente voor deze tijd van het jaar. We gebruiken ze voor een minder klassieke doch Italiaanse pompoen-ricottalasagne met tofugehakt. Geef er een salade en eventueel wat stokbrood bij.

Zondag

G van gember

De week sluiten we af met G van gember maar ook van gebak. We bakken immers een lekker bananenbrood met gember volgens een recept van Jessi. Dan zijn de reeds overrijpe bananen ook eindelijk op.

gemberbananenbrood

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama