Open menu

pannenkoekjes rode biet peer thbSfeerlichtjes overal, de engelenstem van Mariah Carey schalt uit de radio: het is Kerst. Op Kerstavond maken we het sjiek en toch niet te uitbundig met pastanaakpannenkoeken en een salade met blauwe kaas, op Eerste Kerstdag koken we uitgebreid met gerechten uit ons gewone receptenarchief met onder andere paddenstoelencappuccino, gevulde uien met kaas, tempeh in biersaus en panacotta met mango. Op de andere dagen mag het wat eenvoudiger: op maandag maken we een snelle pasta met spinazie, op donderdag, fettucine alfredo en op zaterdag gnocchi met spruitjes en blauwe kaas. Op vrijdag maken we snelle kaasvlinders en een spread van rode biet en amandel voor bij de borrel. Op zondag sluiten we de week af met babka met kastanje en maanzaad van Bakken Zonder Beesten.

Maandag

Heel simpel vandaag. We bakken champignons in plakjes met een fijngehakt uitje en een teentje knoflook in wat olijfolie. Wanneer de champignons gaar zijn voeg je wat verse spinazie toe. Bak kort mee. Kruid af met peper en zout en nog wat olijfolie. Serveer met volkoren penne, eventueel met nog wat geraspte kaas.

Dinsdag

Voor Kerstavond willen iets feestelijks zonder dat we uren in de keuken moeten staan. Liefst ook iets wat niet te zwaar is. Daarom gaan we voor sjieke hartige pannenkoeken. We maken Hedwigs pastinaak-pannenkoeken met een salade van rode biet, rode ui en peer, Franse blauwe kaas en crème de balsamico. Dit is een volledige maaltijd op zich, hier hoeft niets meer bij. Voor de die-hards kun je eventueel wel nog flensjes met een bolletje vanille-ijs en chocoladesaus als toetje serveren.

Woensdag

paddenstoelencappucinothumbHoewel we onze eigen kerstmenu's geen concurrentie willen aandoen, geven we voor deze kerstdag toch een menu dat is samengesteld uit gerechten uit ons zeer uitgebreide gewone receptenarchief. Als feestelijke opener geven we geen gewone soep maar een paddenstoelencappuccino. Hierna is het tijd voor gevulde uien met kaas en soldaatjes. Durf vooral te experimenteren met verschillende kaassoorten. Rasp de kaas best zelf net voor gebruik voor een optimale smaak.

Als hoofdgerecht maken we tempeh met trappist. Lekker met gratin dauphinois, spruitjes en een groene salade. 

Bij een bijzondere maaltijd hoort een bijzonder dessert. We serveren pannacotta van mango met koffiesiroop en walnotencrunch, samen met een kopje koffie en een glaasje grappa. 

Donderdag

Vandaag doen we het wat rustig aan. Geen uitgebreide maaltijd, we maken een hele simpele fettuccine alfredo met wat overgebleven groenten en salade van gisteren.

Vrijdag

Vandaag hebben we al een eindejaarsborrel. Als hapjes geven we snelle, kruidige kaasvlindertjes en stokbrood met een smeerseltje van rode biet en amandel. Dit kun je ruim van tevoren al klaarmaken.

Zaterdag

Er blijkt nog een halve zak spruitjes in de koelkast te liggen. Dan maken we ze maar op een andere manier klaar. Lekker voor in de winter is gnocchi met spruiten en gorgonzola. Vervang de vegetarische hamblokjes eventueel door grofgehakte walnoten.

Zondag

Geen kerststol of slagroomtaart vandaag. We bakken een heerlijke babka met kastanje en maanzaad, volgens het recept van de plantaardige bakblog Bakken Zonder Beesten. Lekker voor het het ontbijt, maar ook voor bij de koffie.

babka kastanje maanzaad nieuw

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama