Open menu

OrzosaladeDe pandemie heeft op vele fronten roet in het eten gegooid. We weten bijvoorbeeld nu nog niet waar we op vakantie mogen gaan. Maar geen paniek: Nederland heeft ook hele leuke plekjes, zoals Vlieland en Zuid-Limburg. Om onze exotische honger toch wat te stillen, gaan we deze week op vakantie in eigen keuken. We koken lekkere gerechten uit alle windstreken. We beginnen met Japanse misosoep met udonnoedels en shiitakes. Op dinsdag maken we Griekse orzosalade met aubergine. Op woensdag gaan we naar Brazilië voor moqueca de palmito, op donderdag naar Libanon voor tabouleh en gegrilde groenten. Op vrijdag bakken we hartige Bretonse appeltaartjes met camembert. Op zaterdag gaan we voor Italiaans met aspergerisotto en tiramisu. Afsluiten doen we met speltpannenkoeken en Britse lemon curd. 

Maandag

We beginnen onze culinaire reis in Japan. Vanavond maken we het niet te zwaar, dus gaan we voor misosoep met udonnoedels en shiitakes. Door de dikke udonnoedels in de soep geldt het zeker als complete maaltijd.

Dinsdag

Deze Grieks geïnspireerde orzosalade met aubergine is heerlijk voor een zonnige avond: als maaltijd met een frisse groene salade erbij, bij een buffet of mee naar een picknick. Koud of lauwwarm smaakt hij ‘t lekkerst. De walnootolie, pijnboompitten en tuinkers geven de salade een subtiele notige en peperige smaak.

Woensdag

Moqueca is een van de traditioneelste gerechten uit Brazilië. Het gerecht kent zijn oorsprong bij de oorspronkelijke bewoners, maar heeft door de tijd heen ook invloeden gekregen uit andere keukens, in het bijzonder de Afrikaanse. We maken een moderne vegetarische versie met palmharten, moqueca de palmito. Serveer met rijst.

Donderdag

De zon schijnt en met een zonnig gerecht op tafel waan je je even op vakantie. We maken tabbouleh, de Libanese salade met fijne bulghur. Hierbij passen gegrilde groenten, zoals paprika, aubergine en courgette. Snij ze in reepjes of plakjes, bestrijk ze met olijfolie en bak ze 20-25 minuten op een bakplaat in een op 180 graden voorverwarmde oven. Strooi er achteraf wat verkruimelde feta over.

Vrijdag

Hoewel we verlangen om lekker uit te waaien op een verlaten Bretons strand, blijven we vanavond boutweg thuis. Toch maken we er het allerbeste van en bakken we hartige Bretonse appeltaartjes met camembert om in de juiste sfeer te komen. Gebruik hiervoor camembert van goede kwaliteit, want de smaak bepaalt alles. Stap ook even bij de slijter binnen voor een fles cider.

Zaterdag

Vandaag zetten we weer asperges op het menu, dit keer laten we ons inspireren door Italië. Je kunt ze  ouderwets lekker klaarmaken met hardgekookte eieren, botersaus en aardappelen, maar ook verwerken in een bijzondere fris-zoet-zure aspergerisotto met sinaasappel. Geef er een salade bij en achteraf een zelfgemaakte tiramisu.

Zondag

Als ontbijt bakken we speltpannenkoekjes. Het is hetzelfde recept als voor simpele flensjes, maar dan met speltmeel. Alternatief kun je ook half tarwebloem en half boekweitmeel gebruiken. We besmeren ze met lemon curd, een typisch Brits zoet smeersel op basis van citroen. Geef er verder nog een verse fruitsalade bij. Zo beginnen we de dag uitstekend.

LemoncurdJoke

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama