Open menu

orzo zeewier thbDeze week gaan we op culinaire staycation: We maken leuke gerechten uit alle windstreken voor een ontspannen vakantiesfeer thuis. Op maandag starten we alvast met een shashuka in een broodje. Op dinsdag gaan we een beetje retro met gevulde paprika's met gerst. Op woensdag eten we een pittige Peruaanse aardappelsalade met tomatensalade en een vegetarisch grillworstje. Op donderdag maken we een Japans getinte orzo met ziewier en pompoen. Vrijdag is Griekse dag met een uientaart met pecorino, feta en munt. Op zaterdag maken we een zomerse pasta met bospeen en romatomaatjes. De weken sluiten we af met een verfrissende meloengranité met basilicum.

Maandag

We beginnen met een echt vakantierecept: lekker, eenvoudig maar toch bijzonder. Op site "Lekker en Simpel" vinden we dit leuke recept voor shakshuka in een broodje. Maak er een ontspannen moment van op het terras of in de tuin. Geef een groene salade vooraf of erbij.

Dinsdag

Vandaag maken we paprika's gevuld met gerst. Het gerecht is weliswaar retro, maar zeker niet oubollig. Denk dus niet meteen aan donkere macrobiotische lunchrestaurants zonder menukaart. Wil je het toch iets hipper of kun je gewoon geen gerst vinden? Gebruik dan quinoa of bulghur. Geef er naar smaak ketchup of mosterd bij.

Woensdag

Papa a la Huancaína (Peruaanse aardappelsalade met pittige kaassaus) is een van de meest populaire voorgerechten in Peru. Omdat het koud gegeten wordt, is het ook erg populair op picknicks en barbecues. De typische kaassaus is romig en pittig tegelijkertijd. Zelf geven we er een tomatensalade en een vegetarisch grillworstje bij.

Donderdag

Orzo komt de laatste tijd steeds vaker in de schijnwerpers te staan. Ook bij de Vegatopia-redactie is deze pasta erg geliefd. Mischa maakte een bijzondere versie met zeewier en pompoen. Door deze combinatie krijgt het gerecht zowaar een Japans tintje. Flespompoenen kun je trouwens nu al volop vinden. 

Vrijdag

De Griekse keuken bezorgt ons meteen een vakantiegevoel, ook al zitten we gewoon thuis. Van oorsprong is het een simpele keuken, dus de gerechten zijn nooit echt ingewikkeld. Wel maken we een iets minder bekend gerecht vandaag: kremidopita: Griekse uientaart met pecorino, feta en munt.

Zaterdag

Als basis nemen we papardelle, brede Italiaanse lintpasta. Deze is het lekkerst met een romige saus. Verder hebben we nog wat bospenen die we in de oven garen en miniromatomaatjes die we in de saus verwerken. Zo krijgen we een heerlijke zomerse pasta.

Zondag

Er is nu volop zomerfruit: nectarines, aardbeien, bessen, we zijn er dol op! Vandaag maken we een frisse traktatie met fruit, meloengranité met basilicum. Heerlijk om mee af te koelen op hete zomerdagen!

meloengranite met basilicum

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama