Open menu

Italiaanse stamppot Judith kleinDeze week koken we nep-Italiaans, recepten die geïnspireerd zijn op Italiaanse gerechten of op de Italiaanse stijl van koken maar die in eerste instantie toch nog erg Nederlands zijn. Wees gerust, hier is niets mis mee. Kook vooral wat jij lekker vindt. Zolang je maar niet teleurgesteld bent dat je deze gerechten niet terugvindt op een menukaart in Turijn. We beginnen met pompoensoep met appel en gember en bierrisotto. We gaan verder met een Italiaanse stamppot. Op woensdag eten we gnocchi met spruiten en gorgonzola, op donderdag penne met spinazie en brie. 's Vrijdags gaan we voor hartige muffins. Op zaterdag maken we een lasagne met pompoen. 's Zondags gaan we volledig lokaal met een crumble met peer en chocolade. 

Maandag

Als voorgerecht eten we pompoensoep met appel en gember. Maak vooral een flinke portie, dan heb je nog over voor de lunch morgen. Als hoofdgerecht eten we bierrisotto, net zoals een klassieke risotto, maar dan met bier in plaats van witte wijn. Geef er verder nog een groene salade bij.

Dinsdag

Niets lijkt Nederlandser dan een stamppot. Om te variëren maken we nu een keertje een stamppot in Italiaanse stijl: met zongedroogde tomaat, mozzarellabolletjes en pijnboompitjes. Dit is een volledige maaltijd op zich. Hier hoeft niet per se nog iets bij.

Italiaanse stamppot Judith x

Woensdag

Gnocchi zijn heerlijk vullende, zachte deegkussentjes. We eten ze graag met romige sausjes. Deze gnocchi met spruiten en gorgonzola zijn lekker vullend en bovendien erg snel klaar, dus fijn voor doordeweeks. Serveer met een salade van geraspte rode biet (rauw of gekookt), geraspte appel, olie, azijn, peper, zout.

Donderdag

Pasta, spinazie en brie worden wel vaker verwerkt tot één gerecht. Meestal associëren we dit dan met de typische studentenkeuken: snel, goedkoop, met weinig inspanning maar ook niet echt culinair hoogstaand. Toch kun je hiervan met een klein beetje meer moeite een mooi hoofdgerecht maken dat zelfs op tafel mag wanneer er bezoek komt, zoals deze versie van penne en spinazie met briesaus. Het kost je hooguit 20 minuten om het klaar te maken.

Vrijdag

Muffins maken we vooral zoet: met vanille, met chocolade of koekkruiden door het beslag of met verrassende toppings. Deze hartige muffins zijn ook niet te versmaden, als deel van een buffet of als hapje bij de borrel. Je kunt ze ook afgekoeld eten. Bak ze stiekem terwijl je thuis in of vlakbij de keuken telewerk doet.

Zaterdag

Met lasagne kun je alle kanten uit. Omdat het herfst is, maken we een pompoen-ricotta lasagne met tofugehakt. Lekker voor een zaterdagavond. Gebruik gerust het vegetarisch gehakt van jouw keuze. Vegetarische speckjes zijn natuurlijk ook een mogelijkheid. Lekker met een eenvoudige salade.

Zondag

Genoeg Italiaanse inspiratie voor deze week, we maken een eerbetoon aan de lokaal geteelde peren in de vorm van crumble met peren en chocolade. Gebruik peren die je lekker vindt. Verschillende soorten tegelijk gebruiken mag ook.

CrumblePerenChocoEmma

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama