Open menu

boerenkoolrisottokleinOnze groentelade zit vol met lekkere wintergroenten. We gaan ze zeker niet platkoken en daarna verdrinken in bechamelsaus, want dat zou zonde zijn van de verfijnde smaak. We maken twee keer andijvie: één maal in een moderne stamppot en een keer in een quesadilla met kastanjechampignons en blauwe kaas. Ook rammenas gebruiken we twee keer: in een frisse salade met appel en komkommer en later in een romige soep. Verder maken we risotto met boerenkool, een spruitenschotel met aardappel en mozzarella en hartige taartjes met aardpeerrösti, zoete aardappel, portobello en ricotta. Afsluiten doen we met een sinterklazige appeltaart.

Maandag

Deze risotto met boerenkool en kastanjechampignons is gemakkelijk om te maken na een drukke werkdag, maar heeft toch een feestelijke uitstraling. Geef er eventueel nog een salade bij.

Dinsdag

Na boerenkool op z'n Italiaans gisteren doen we vandaag hetzelfde met de andere winterklassieker: spruiten. We maken een Italiaans geïnspireerde schotel met spruiten, aardappel en mozzarella. Met de andere groenten in het gerecht kun je variëren: gebruik gerust wat er nog in de koelkast ligt.

Woensdag

Andijviestamppot is natuurlijk dé klassieker in Nederland. Maar dan nog kun je hier eindeloos verschillende versies van maken. Zo is er bijvoorbeeld Tertia's andijviestamppot met gorgonzola. Maak er een salade van rode biet bij: gekookte rode biet in blokjes, fijngehakte ui, olijfolie, balsamico-azijn, Provençaalse kruiden, knoflookpoeder, peper en zout.

Donderdag

Weten hoe een rammanas er uitziet is al iets, weten wat je ermee kan doen is nog iets anders. In wezen is het een grote radijs. Die kan dus prima in een salade. We maken een frisse rammenassalade met appel en komkommer. Lekker met friet en een vegaburger.

Vrijdag

Quesadilla's zijn van oorsprong Mexicaans, maar vandaag maken we er een Franse versie van. Aan het basisprincipe van tortilla en kaas tornen we echter niet. Als vulling gebruiken we andijvie, kastanjechampignons en blauwe kaas. Zo krijg je een heel ander gerecht. Andijvie hoeft tenslotte niet altijd in de stamppot te belanden. 

Zaterdag

Eerder deze week maakten we al een salade van rammenas. We hebben er nog eentje liggen en maken daarom een romige rammenassoep. Deze kan als lunch met een stuk donker brood, maar kan ook bij het avondeten. Voor het hoofdgerecht 's avonds hebben we in ieder geval al iets stijlvols: hartige taartjes met aardpeerrösti, zoete aardappel, portobello en ricotta. Afsluiten doen we met een simpel dessert op basis van kwark (plattekaas genoemd in het recept) en diepgevroren rode vruchten aan de hand van Jeroen Meus.

Zondag

Appeltaart of speculaas? Kiezen hoeft niet vandaag: we bakken een sinterklazige appeltaart. Dit is een vrij klassieke appeltaart, maar puur plantaardig en met toevoeging met de typische kruiden voor speculaas. Arrowroot vind je trouwens in de biowinkel. 

HartigeRostiTaartjesHedwig

 

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama